21-årige Kamilla Højrup vandt DM i Skills for bygningsmalere i april. Kamilla kan nu kalde sig verdens hurtigste bygningsmaler efter en disciplin til WorldSkills, hvor opgaven var på tid. Hun brugte kun 30 min. på at løse en opgave, der var afsat halvanden time til. Hun tager hjem fra den russiske by Kazan med den eftertragtede "Medaillon of Excellence", som gives til dem, der i hver konkurrence har opnået et antal point i den absolutte top (uden at få guld, sølv eller bronze). Hun opnåede en flot 10. plads til WorldSkills 2019.

Fra hobby til levevej
Kamilla begyndte på uddannelsen som bygningsmaler, efter at hun havde bestået sin gymnasieeksamen. Hun fortæller selv, at hun ikke ønskede et skrivebordsjob, og at valget til maleruddannelsen var nem, da hun ved netop det valg, kunne gøre hendes hobby til sin levevej. Kamilla fortæller: ”Jeg har altid godt kunne lide at male - stort som småt, så det virkede som det rigtige at gøre.” Kamilla siger om erhvervsuddannelsen, at hun har nydt at udforske og få oplevet tingene i praksis.

Uendelige muligheder
Maleruddannelsen var tiltrækkende på grund af de mange facetter og muligheder som lå i faget.
Både i forhold til farver, teksturer og materialer er der ifølge Kamilla ”uendelige muligheder”.
Det fedeste ved selve uddannelen er at komme ud til Hr. og Fru. Jensen – gøre dem glade og se hvilken forskel det gør for dem. Kamilla fortæller, at man kan gøre en stor forskel for dem man besøger ”Det kan gøre deres hverdag mere lys, gøre noget nemmere, vække minder… Det kan gøre folk glade – og den del gør mig glad.” Når Kamilla er færdiguddannet bygningsmaler, drømmer hun om, at hun kan arbejde videre som svend og komme til at leve af at male. Hun går dog også med tanker om at videreuddanne sig til enten farvekoordinator eller designer.

Som en lille familie
Kamilla er til daglig i lære hos Malerfirmaet Bent Skovgaard Aps i Odder. På Kamillas læreplads er de 9 kollegaer, og hun beskriver deres sammenhold som ”en lille familie”.
Kamilla har stor opbakning, både fra hendes eget bagland, men også fra hendes læreplads. Kamilla siger, at deres opbakning og forståelse op til konkurrencerne har været en kæmpe hjælp, og tilføjer at lærepladsen ifølge hende selv har været ”medvirkende til at jeg er endt som deltager i Skills.
De største udfordringer med træningen op til VM har været at skulle sammensætte ideer til reelle løsninger, og at få det hele til at følge en rød tråd og gå op i en helhed. Kamilla udtaler ”de enkeltstående opgaver i sig selv er flotte, men at få det hele til at hænge sammen. Det er en kunst.

På Danmarks landshold
Verdensmesterskabet løber af stablen i Kazan i Rusland d. 22-27 august. Danmark har i alt 14 deltagere med fra forskellige erhvervsuddannelser. Kamilla fortæller, at de på landsholdet har et helt unikt og ubeskriveligt sammenhold. Selvom de 14 deltagere kun har været sammen over et par weekender, er deres relationer blevet styrket af teambuilding aktiviteter og hyggeaftener med snobrød, hvor man kunne udveksle erfaringer og fortælle historier. 
Kamilla ser frem til VM i Rusland og hele oplevelsen som venter. Hun glæder sig til at se, hvad de andre lande har fundet på, opleve og smage deres madkultur i Rusland og samtidig at deltage i de virksomheds- og skolebesøg, som der er arrangeret på turen.