Chaufførlærlinge tumlede med svære træstammer og is-kørsel i Finland - lærepladserne i Danmark bakker op.Kammeraterne på Syddansk Erhvervsskole i Odense er nok lidt misundelige på Michael og Frederik.

Sådan konstaterer de to lastbilchaufførelever med tilfredshed, efter at fire indholdsrige praktikuger i Finland er afsluttet.

Michael Junker Jørgensen, 22 år, og Frederik Friis Christensen, 19 år, har suget indtryk til sig.

Kompliceret sne- og iskørsel under omstændigheder, man ikke oplever i Danmark. En mere afslappet arbejdsholdning. Og lastning af svære træstammer i skoven og transport til det nærmeste savværk. Det samlede træk vejede 70 tons.

”Lidt større, end jeg plejer at transportere herhjemme”, smiler Michael Junker Jørgensen, der lige som Frederik får svendebrev til september. Michael er i lære i Bygma, Nyborg, hvor han sædvanligvis kører med byggematerialer.

Opfordring fra chefen
Frederik Friis Christensen har læreplads hos Alex Andersen Ølund A/S i Odense - et af landets førende vognmandsfirmaer med speciale i transport af blomster. Her var det personalechefen Jens Hansen, der opfordrede Frederik og en anden chaufførlærling til at søge praktik i udlandet.

Virksomheden har egne afdelinger i Holland, Tyskland, Luxembourg, Norge, Sverige og Danmark. Så Alex Andersens lærlinge opmuntres til at opsøge internationale kulturer, efterhånden som bilerne, de kører med, bliver større og større på vej mod svendebrevet.

”Når de kommer hjem fra praktik i udlandet, har de så meget at fortælle. Nærmest et talepres, og det er superdejligt. Jo, de har rigtig godt af at opleve noget andet end den lokale andedam”, fortæller Jens Hansen.

Alex Andersen Ølund A/S har stort set konstant 15-20 danske lærlinge ansat inden for flere brancher og tager desuden tit imod udenlandske elever på praktikophold i Danmark – typisk fra Finland, Norge og Holland.

I dag er Frederik glad for, at hans personalechef opmuntrede ham til at tage med Syddansk Erhvervsskole til Finland.

”Jeg var først lidt skeptisk og bange for, at opholdet i Finland ville forsinke min uddannelse. Men det er ikke sket”, fortæller Frederik Friis Christensen.

Ned ad den sorte løjpe
På det personlige plan husker han og Michael Junker Jørgensen måske allerbedst den weekend, hvor de stod på ski. I byen Iisalmi tilbragte de en herlig lørdag-søndag sammen med finske, spanske, østrigske og afrikanske studerende. Det resulterede i en mægtig fest, og flere af Frederik og Michaels nye skikammerater blev deres Facebook-venner.

Selve den krævende balance med ski og stave havde Frederik ikke prøvet før, men ned kom han da. Uden at falde. Også ad den sorte løjpe.

”Men dagene efter var jeg godt nok øm i hele kadaveret”, husker Frederik.

Også Michael Junker Jørgensen har fokus på andre elementer end faglig dygtiggørelse under sit finske ophold.

”Man retter ryggen, får erfaring og bliver mere voksen i en fremmed kultur, når man ikke har sin mor til at vaske op for sig”, vurderer Michael.