Find frem til din læreplads

Læretiden er en vigtig del af din erhvervsuddannelse. Læretiden giver dig praktisk erfaring og værdifuld indsigt i det virkelige arbejdsliv - her bliver du en del af teamet i en virksomhed og får lov at bruge teorien i praksis.

For at gennemføre en erhvervsuddannelse er det vigtigt, at du finder en læreplads i løbet af dit grundforløb 2. Allerede fra den første dag du begynder på en erhvervsuddannelse, er du lærepladssøgende.

Kontakt din virksomhedskonsulent
Har du brug for råd og vejledning til at finde en læreplads, så kontakt virksomhedskonsulenten på din fagretning.

Opret dig på praktikpladsen.dk

Opret dig på praktikpladsen
Du skal oprette dig som lærepladssøgende på praktikpladsen.dk, som er Børne- og Undervisningsministeriets internet-mødested for elever og virksomheder inden for erhvervsuddannelserne.

Digitalt lærepladskort
praktikpladsen.dk finder du desuden en oversigt over ledige lærepladser, samt stillingsopslag fra virksomheder, som efterspørger lærlinge. Du kan søge også på brancher og geografi og se hvilke virksomheder, som er godkendte til at tage lærlinge.

Uddannelsesaftaler - flere forskellige typer

Uddannelsesaftaler
Før du starter i lære, skal der oprettes en skriftlig uddannelsesaftale, som både du og din virksomhed skal underskrive. Læs mere om dine muligheder for en uddannelsaftale og få et overblik over de forskellige typer af aftaler. 

Gode råd til dig

Du skal tænke bredt
Når du skal søge læreplads, skal du tænke bredt geografisk. Søg ikke kun i din egen by, men i et større geografisk område. Hvis du ikke har bil, så undersøg hvordan og hvor langt, du kommer med offentlig transport. Det er også en god idé at undersøge alle typer virksomheder. Lad dig ikke begrænse til kun at søge en bestemt type virksomheder.
Bliv inspireret på praktikpladsens kort over lærepladser. 

Ulønnet praktikforløb
Du har også mulighed for at komme ud i branchen i ulønnet praktikforløb med sigte på at få en læreplads i virksomheden bagefter. Et praktikforløb kan være din indgang til at få en læreplads. 

Gode råd: Ansøgning og CV
Vi har samlet en række gode råd og tips til din søgning af læreplads. Du kan også finde inspiration i en af de mange fortællinger fra andre elever om, hvordan de fik deres læreplads.

Internationale muligheder

Vil du opleve verden? 
Du kan også vælge at tage en del af din erhvervsuddannelse i udlandet. Ved at vælge en læreplads i udlandet får du muligheden for at opleve en del af verden. Læs mere om dine internationale muligheder. 

Skolepraktik

Skolepraktik
Hvis det mod forventning alligevel ikke lykkes dig at finde en læreplads, er det muligt at komme i skolepraktik på nogle uddannelser. Det betyder, at du bliver på skolen i de perioder, hvor du ellers skulle ud i lære. Der er dog en række krav, du skal opfylde, inden du begynder i skolepraktik. 

Uddannelser med gode læreplads muligheder
En række af vores uddannelser er fordelsuddannelser. Det betyder, at du på disse uddannelser har nemmere ved at få en læreplads. Se listen over fordelsuddannelser.