Oplæring i udlandet og fremmede håndværks-kulturer bidrager med langt mere end sjove oplevelser.

Stadig flere af eleverne søger i en kortere eller længere periode mod udlandet som led i deres uddannelse.

”Jeg vidste overhovedet intet om Portugal på forhånd, men ville gerne opleve noget ud i verden”, fortæller Oliver Skovdam, 19-årig murerelev.

Også Klaus Tranborg, 29 år og datatekniker-elev, arbejdede fire uger i det sydeuropæiske land:

”For at prøve noget nyt. Lære en fremmed kultur at kende”, forklarer Klaus Tranborg.

De to grundforløbselever vendte hjem til Syddansk Erhvervsskole i henholdsvis Odense og Vejle med de forventede oplevelser i rygsækken. Plus meget mere.

Murereleven Oliver Skovdam bor til daglig hjemme hos forældrene i Odense. Den by kender han. I den portugisiske hovedstad Lissabon var det pludselig en opgave overhovedet at komme på arbejde i virksomheden VOMAS. Op klokken lidt i 6, afsted med metroen. Afhentning ved et busstoppested og så en hurtig kop cappuccino på byggepladsen og ellers i gang med at lægge klinker i en nyrenoveret ejendom med skæve vægge. Den disciplin havde han ikke prøvet før.

”Jeg nøjedes nu ikke med det. Portugiserne er altmuligmænd. Elektrikere laver murer- og tømrerarbejde med den største selvfølgelighed. Jeg synes, det er fascinerende, at alle skal kunne noget mere end deres fag, og selv malede jeg da også fodpaneler”, fortæller Oliver.

Når Oliver i perioder havde fuldført sine opgaver, bad han om nogle flere. Han var jo i Portugal for at arbejde.

”Men hvis de ikke lige have noget, jeg skulle gøre, blev jeg bedt om at lægge mig et sted og sove en times tid. Det havde jeg nu svært ved”, fortæller Oliver.

Efter danske forhold var arbejdspladsen meget rodet, nærmest beskidt. Små spande fyldt med sten og murbrokker var efterladt over det hele. 

”Jeg er ellers en lille smule hysterisk med orden. Tingene skal ligge, hvor de hører til, men jeg tror måske, opholdt i Portugal hjalp mig til en lidt mere afslappet holdning”, vurderer Oliver Skovdam. Han har to gode råd til fremtidens praktikelever i Portugal.

”Brug lidt tid på at lære portugisisk. Portugiserne er ikke gode til engelsk. Lær i det mindst at spørge på deres eget sprog: Kan jeg hjælpe med noget?”