Obligatoriske fag

Som elev har du dansk, matematik og engelsk som obligatoriske fag. Du er automatisk tilmeldt 10. klasses prøverne i disse fag. 

Undervisningen i dansk og matematik er på 5 lektioner pr. uge, og engelsk er på 4 lektioner pr. uge. 

Valgfag

Fagene dækker bl.a. over tysk, fysik, bevægelserettede fag, kreative fag og mange flere. Tag et kig og læs mere om udvalget af spændende fag. Fagene kører i to rul i løbet af året. Vi kan dog ikke garantere, at alle fag bliver oprettet. 

Fysik/kemi

Fysik/Kemi er for alle - man behøver ikke at være en Einstein - man skal bare have lyst og være nysgerrig og klar til at yde en indsats.

Halvdelen af året beskæftiger vi os med kemi, og den anden halvdel med fysik. I fysik/kemi arbejder vi med teori, fælles forsøg og gruppe forsøg.

I kemidelen arbejder vi med emnet ”Syre og Baser” og ”Alkohol”. Og i fysikdelen arbejder vi med ”Lys & Farver” og ”Kernefysik”.

Tysk

Tysk skal bruges til at kommunikere med og derfor er der stor vægt på at tale. Når vi starter, er der ingen regler for, hvordan man taler. Vi skal gennem fejl og mærkelige/sjove sætninger finde lysten til at prøve. Der skal være plads til at lave disse fejl, hvor vi kan grine med hinanden og derigennem opnå lyst til, at ville prøve endnu mere. Vi arbejder ud fra følgende princip: vi skal se, høre, læse og tale tysk hver gang!

Personlig udvikling

Vi arbejder med identitet, stress, depression, angst, personlighedstyper, roller/former samt udviklingspsykologi. 

Men der vil også være plads til at sammensætte spændende forløb i tråd med jeres interesser.

E-sport

I kommer til at arbejde med jeres kommunikative evner, ved at formidle information, kort formuleret men præcist.

Fokus er på 2 af de største E-sportsgenre, CSGO (first person shooter) samt LoL (massive online battle arena).

I kommer til at arbvejde med forskellige øvelser som skal styrker jeres kompetencer indenfor det respektive spil. Et eksempel kunne være at øve sig i sit kendskab til forskellige maps og callouts i CSGO, eller arbejde med at forbedre sit ”last-hitting” i LoL.

Maleri

I maleri vil I lave forskellige kunstværker med farver og pensel. Her afprøver I forskellige teknikker indenfor faget. Vi skal bl.a. arbejde med Ittens farvecirkel og kendte malere, der har gjort indtryk på os med deres kunst. Desuden vil vi snakke om, hvilken betydning kunst – og primært malere - har haft gennem tiden og i vores kultur. 

Idræt & bevægelse

Udvid din sportslige horisint med forskellige idrætsaktiviteter. Du afprøver nye lege, spil og fysiske aktiviteter. 

Aktivitet er nøgleordet! I hver time skal du være aktiv, åben og deltagende. Undervisningen er en blanding af lærer og elevvalgte områder. Det kan bestå af én fast aktivitet, men også et valg mellem 2-3 aktiviteter, hvor der vil være mulighed for at skifte i løbet af timen. 

Aktiviteter kunne være: Ultimate, lacrosse, atletik, kampsport, spring, diverse slagbold, styrketræning, spinning, holdtræning/cirkeltræning, beachvolley, boldspil, orienteringsløb, cykling, vinterbadningsaktiviteter, parkour og natural movement og meget mere! 

Design og genbrug

Elsker du genbrug? I dette valgfag eksperimenterer vi med forskellige måder at udtrykke sig kreativt og fantasifuldt gennem genbrugsmaterialer.

Du bliver klogere på genrbugsmaterialer, hvornår det er nødvendigt at bruge genbrug og får indsigt i forskellige materialers livscyklus. 

Dyk ned i form og farver og vær kreativ, når du skal arbejde med  idegenerering og formidling. 

Collage

I dette fag får fantasien fuld skrue! Kreativiteten kommer til at boble, når vi sætter gang i en masse forskellige kreative processer.

I dette kreative fag dykker vi ned i forskellige former for collage – for collage er en bred kunstart. 

Collager er et billede, som er dannet af dele af forskelligt materiale og kan for eksempel være en kombination af tegning, maleri og pålimede genstande. Her kan også arbejdes med fotomontage, der kombinerer forskellige dele af fotografier og assemblagen, hvor genstande er sat på, så der dannes tredimensionelle collager. Selvfølgelig skal vi også kigge på og tale om, hvad collager kan bruges til i hverdagen.

Arkitektur

Er du nysgerrig på arkitektur? Så dyk ned i dette fag, som både består af en teoretisk og kreativ del.

Vi skal selvfølgelig omkring nutidig arkitektur i Danmark såvel som i verden, men også se på, hvordan arkitekturen har udviklet sig gennem historien. Arkitektur er en del af kulturen og er med til at fortælle vores historie. 

Fagets teoretiske del består i, at du skal opnå kendskab til nogle af verdens mest kendte bygningsværker og historierne omkring tilblivelsen af disse. Vi zoomer ind på kendte danske arkitekter og deres projekter. 

Den kreative del af faget besår i, at du skal lave dine egne modeller af kendte bygningsværker – og eventuelt af kendte bymiljøer. 

Brætspil & kortspil

Er du vild med brætspil og kortspil? I dette fag er der lagt op til hygge og socialt samvær, når brætspil kommer på skemaet. 

I bliver udfordret i klassiske kortspil som Hjerterfri og Whist, men skal også arbejde med chance og odds ved fx Poker og Blackjack. I kan også prøve kræfter med forskellige komplicerede brætspil, såsom Pandemic og Settlers, eller arbejde med strategi i skak.

Girls' Space

Dette valgfag er et fristed, hvor der er plads til forskellige aktiviteter. Det kunne fx være krea, alternativ bevægelse, håndarbejde, madlavning, film eller meget andet, hvor du findet er frirum. 

Her er der plads til fordybelse, og du bliver bedre til at formulere personlige og faglige mål. 

English for travellers

Vi arbejder med kultur- og samfundsforhold i engelsktalende lande med særligt fokus på det talte sprog, regler og normer. Hvilke sproglige regler er der på spil, når man rejser i lande med engelsk som hovedsprog?

Filmkundskab

Bruger du meget tid foran skærmen med Netflix? I valgfaget filmkundskab har vi fokus på filmproduktion og filmanalyse. Nu skal du bag kameraet, når vi i skal producere en dokumentar – reklamevideo om vores skole og lave en spillefilm ud fra eget manuskript, eller en novelle, som omskrives til filmmanus.

Du lærer at udtrykke dig i levende billeder i forskellige filmgenrer fx dokumentar og spillefilm. 

Vi tager udgangspunkt i forskellige film, som har relevans for netop jer og I lærer at vurdere film ud fra genre, kultur, æstetik og komposition. 

Udeliv

Valgfaget udeliv er et pusterum fra hverdagen. Vi bruger naturen uden at efterlade spor, vi tænder bål og samler bær og urter, som kan bruges til madlavning over bål. 

Vi arbejder med forskellige praktiske færdigheder, som er nyttige, når man færdes i naturen, det kan fx være at tænde et bål og lave mad over bål. 

Nice to Know

Der er lagt op til en anderledes form for samfundsfag. Vi tager i udgangspunkt i, hvad I gerne vil eller har behov for at vide mere om. Det kan være emner som sex, køn, minoriteter, nyheder, borgerservice, ”verden omkring mig”, ungarbejder og rettigheder, skat, feriepenge og lignende.

Alt sammen emner, der er relevante for jer – lige nu. 

Spørg mig

Uddannelsessekretær Grindsted

Ingvild Bergstrøm
76426272 / 20261636
ibe@sde.dk