Som ejendomsservicetekniker er du vild med at arbejde med mange forskellige håndværksfag
Du er allround-håndværkeren, som yder høj service og skaber glæde hos andre. Du har forstand på alt fra installationer og vedligeholdelse af bygninger til udeområder og bæredygtighed.
Som ejendomsservicetekniker sørger du for, at den praktiske del af hverdagen fungerer på fx en skole, et plejehjem, i en boligforening, på kursus- og konferencecentre og større private virksomheder. Du nyder at være blandt mennesker. At være serviceminded og gøre en forskel som den ”personlige vicevært”.
Ikke to dage er ens
Du får en alsidig hverdag, hvor dagene sjældent er ens. Du er måske lidt af en gør det selv-person. En, som er vild med at arbejde med flere forskellige håndværksfag. Med maskiner og hænder. Med planlagte og pludselige opgaver. Ude som inde. Selvstændigt og i teams.
På uddannelsen lærer du noget fra både vvs, tømrer, elektriker, maler, murer og anlægsgartner. I hverdagen skal du nemlig kunne lidt af hvert, men langtfra alt. Du klarer selv de mindre vedligeholdelsesopgaver. Andre gange koordinerer du med andre håndværkere til opgaven. Du får også undervisning i samarbejde, konflikthåndtering og psykologi, så du er klædt på til mødet med mange forskellige mennesker.
Som ejendomsservicetekniker arbejder du typisk med:
- Bygningsrenovering, vedligeholdelse og teknisk drift
- Styring af tekniske anlæg (varme- og ventilationssystemer/CTS-anlæg)
- Energioptimering
- Bæredygtighed og affaldshåndtering
- Grønne områder og udearealer
- Planlægning, it, vedligeholdelsesplaner og administrative opgaver som fx indkøb og økonomi
- Information og vejledning til fx brugere, beboere m.fl.
Fremtidsmuligheder
Der er gode muligheder for læreplads og job som ejendomsservicetekniker. Både i det private og offentlige. Mulighederne er mange. Du kan fx arbejde som ejendomsfunktionær, ejendomsinspektør, pedel, servicemedarbejder eller teknisk servicemedarbejder inden for fx boligselskaber, kursus- og konferencecentre, kommunale og statslige institutioner, større private virksomheder m.fl.
Kan jeg videreuddanne mig?
Som faglært ejendomsservicetekniker kan du vælge at læse videre direkte efter uddannelsen til fx bygningskonstruktør eller byggetekniker. Se alle dine muligheder for videreuddannelse på adgangskortet på ug.dk.
Uddannelsens opbygning
Uddannelsen til ejendomsservicetekniker er opbygget efter 1-2 grundforløb og et hovedforløb.
Hvorvidt du starter på grundforløb 1 eller grundforløb 2 afhænger af din alder og uddannelsessituation. Begge grundforløb tager 6 måneder. Læs mere om grundforløb 1 og 2.
Du kan også læse mere om uddannelsens indhold i vores lokale undervisningsplan.
Grundforløb 1
Her bliver du introduceret for flere forskellige uddannelser inden for fagretningen "Byggeri, energi og konstruktion". Du vil på grundforløb 1 derfor også blive præsenteret for opgaver inden for forskellige andre uddannelser fx: Tømrer, murer og vvs-energi. Se alle fagretninger.
Grundforløb 2
På grundforløb 2 vælger du dig med det samme ind på en specifik uddannelse, fx ejendomsservicetekniker.
Hovedforløb
I Odense har du mulighed for at tage hele uddannelsen til ejendomsservicetekniker. I Vejle kan du tage grundforløbet, men skal til Odense eller en anden erhvervsskole for at tage hovedforløbet. Hovedforløbet varer maksimalt 2 år og 9 måneder. Her er du skiftevis på skolen og i lære hos en virksomhed. Læretiden udgør størstedelen af hovedforløbet.
Ny mesterlære
Enkelte har også mulighed for at gå i gang med det, der kaldes ”ny mesterlære”. Ved ny mesterlære erstattes lærlingens grundforløb på skolen helt eller delvist af at være i lære ved en virksomhed. Som lærling deltager du i arbejdet og bliver lært op hos mester, men der kan være kortere skoleperioder – det kan være i forbindelse med certifikatundervisning og anden teoretisk oplæring. Læs mere om ny mesterlære.
Muligheder for læreplads
Skolens virksomhedskonsulenter arbejder for, at du som elev lettere kan finde en læreplads. Virksomhedskonsulenterne opsøger virksomheder for at få dem til at slå ledige lærepladser op, og giver gode tips, råd og vejledning til elever, som søger læreplads.
Du kan starte i lære allerede på grundforløbet eller forud for det. For at kunne starte på hovedforløbet skal du derfor have fundet en læreplads i løbet af dit grundforløb. Det betyder, at du har mellem et halvt til et helt år til at finde en læreplads.
Få inspiration til din lærepladssøgning.
Hvad hvis jeg ikke finder en læreplads?
Hvis du mod forventning ikke finder en læreplads, inden du starter på hovedforløbet, har du mulighed for at komme i det, der kaldes skoleoplæring. Læs mere om skoleoplæring her.
Varighed
Maksimalt 2 år og 9 måneder + grundforløb
Økonomi
SU og elevløn.
Deltagerbetaling
Du skal selv anskaffe passende arbejdstøj og sikkerhedssko. Det anbefales desuden, at du medbringer din egen bærbare computer.
Syddansk Erhvervsskole forbeholder sig retten til ikke at oprette hold, hvis antallet af deltagere på uddannelsen er meget lavt. Vi vil i så fald være behjælpelige med at henvise til en anden skole, så uddannelsen så vidt muligt kan fuldføres et andet sted.
- Er erklæret uddannelsesparat eller er på baggrund af en samtale med erhvervsskolen blevet vurderet parat.
- Har bestået folkeskolens afgangseksamen.
- Har mindst 2,0 i gennemsnitskarakter i dansk (både skriftlige og mundtlig) ved folkeskolensafgangseksamen, 10. klassesprøverne eller en tilsvarende prøve.
- Har mindst 2,0 i gennemsnitskarakter i matematik (skriftlige) til afgangsprøven i 9. eller ved 10. klassesprøverne (både skriftlig og mundtlig) eller en tilsvarende prøve.
- Har indsendt en studievalgsportfolio til skolen (gælder kun grundforløb 1).
- Eller hvis du har en underskrevet uddannelsesaftale med en virksomhed.
Hvis du er fyldt 25 år, kan du starte på en såkaldt EUV (erhvervsuddannelse for voksne). En EUV er et målrettet forløb, der som regel er kortere end en tilsvarende erhvervsuddannelse for unge. Læs mere om EUV.
Studievejleder Odense C
Uddannelsessekretær Odense C
Bo tæt på din uddannelse, by og fritidsliv og bliv en del af et aktivt studiemiljø med fællesskab og fede aktiviteter.
Har du mere end 1 time og 15 minutters offentlig transporttid mellem dit hjem og din uddannelse? Så kan du kan bo på erhvervskollegiet.