Læs til bager og konditor og giv danskerne deres daglige brød, kager og andre søde sager
Elsker du duften i bageriet – og har du appetit på selv at prøve kræfter med bager- og konditorfaget, så smøg ærmerne op og start din uddannelse på Syddansk Erhvervsskole i Vejle. Her kan du blive klog på brød og kager og få et højt fagligt niveau.
Franskbrød, morgenbrød, rugbrød, wienerbrød. Småkager, skærekager, flødeskumskager og tørkager. Og tærter, muffins, croissanter, scones og kanelsnegle. Der findes en masse klassisk bagværk, som du som bager ikke kommer uden om at lave. Men der findes også utallige muligheder for at udvikle nye typer af brød, kager og andet. At være bager eller konditor kræver ikke længe kun, at du kan følge en opskrift og stå tidligt op. Det kræver også kreativitet og sans for god smag.
Bager og konditor-uddannelsen giver en grundlæggende viden om bagning, samt fremstilling af kager og desserter. Du lærer om mikset mellem de moderne metoder ved bagning sammen med fagets gamle håndværkstraditioner.
Som bager og konditor vil dine primære opgaver være at:
- Fremstille en række forskellige brød, kager og desserter
- Dekorere, pynte og udskære kage
- Sikre produktionen overholder de gældende hygiejne og sikkerhedskrav
- Udvikle nye typer kager, brød og andet til butikken
- Holde dig opdateret med nye trends og tendenser.
EUX - Bager
Læs EUX og få både studentereksamen og svendebrev
Med en EUX slipper du for at vælge mellem en erhvervsuddannelse og gymnasiet. En EUX gør dig både til en dygtig håndværker med svendebrev og giver dig hue og studenterbevis. Du har fag på gymnasialt niveau samtidig med, at du arbejder praktisk på din erhvervsuddannelse.
Læs mere om EUX.
EUX bager - specifikt for uddannelsen:
Hvilke videreuddannelsesmuligheder giver en EUX mig?
En EUX-eksamen giver dig adgang til en række videregående uddannelser fx klinisk diætist eller professionsbachelor i ernæring og sundhed. Se alle dine muligheder på adgangskortet på ug.dk.
EUX hovedforløb på anden erhvervsskole
Du kan tage grundforløb 1 og 2 med EUX på Syddansk Erhvervsskole i Vejle. Hovedforløbet med EUX skal tages på en anden erhvervsskole. Kontakt vejlederen og hør mere om mulighederne.
Gymnasiale fag på EUX-grundforløb 1 og 2
Dansk C, engelsk C, samfundsfag C, matematik C, fysik C, kemi C og teknologi C
Hvis det er mere end 1 år siden, du afsluttede 9. eller 10. klasse og her har haft dansk, engelsk og samfundsfag på minimum C-niveau, starter du på grundforløb 2, og skal kun have matematik, fysik og teknologi – alle på C-niveau.
Vi forbeholder os retten til ikke at oprette hold, hvis antallet af ansøgere til uddannelsen er for lavt.
Fremtidsmuligheder
Som færdiguddannet bager og konditor vil du typisk finde job i et bageri og konditori, café eller lignende. Der er også mulighed for ansættelse i kantiner både i den private og den offentlige sektor. Nogle bagere ansættes på de store brødfabrikker. Mens en del konditorer bliver ansat i hotel- og restaurantbranchen. Nogle vælger desuden at starte deres egen virksomhed.
Der er gode jobmuligheder, da der er rift om lærlinge til branchen.
Kan jeg videreuddanne mig?
Som uddannet bager og konditor kan du videreuddanne dig til bl.a. fødevareteknolog, ernæringsteknolog eller akademigastronom. Se alle dine muligheder for videreuddannelse på adgangskortet på ug.dk.
Uddannelsens opbygning
Uddannelsen til bager og konditor er opbygget efter 1-2 grundforløb og et hovedforløb.
Hvorvidt du starter på grundforløb 1 eller grundforløb 2 afhænger af din alder og uddannelsessituation. Begge grundforløb tager 6 måneder. Læs mere om grundforløb 1 og 2.
Du kan også læse mere om uddannelsens indhold i vores lokale undervisningsplan.
Grundforløb 1
Her introduceres du for flere forskellige uddannelser inden for fagretningen "Gastronomi, ernæring og service", og du vil på grundforløb 1 derfor også blive præsenteret for opgaver inden for forskellige andre uddannelser fx: Bager og konditor, gourmetslagter, tjener og serviceassistent. Se alle fagretninger.
Grundforløb 2
På grundforløb 2 vælger du dig med det samme ind på en specifik uddannelse, fx bager og konditor.
Hovedforløb
Den sidste og største del af uddannelsen kaldes hovedforløbet og varer 3 år og 3 måneder - 3 år og 6 måneder. Hovedforløbet kan du på nuværende tidspunkt ikke tage på Syddansk Erhvervsskole - tjek ug.dk for uddannelsessteder.
På hovedforløbet er du skiftevis på skolen og i lære i en virksomhed. Læredelen i virksomheden udgør størstedelen af hovedforløbet.
På hovedforløbet får du de specifikke kompetencer, som du skal bruge til at udføre de faglige udfordringer, du vil støde på, når du er færdig med uddannelsen.
Muligheder for læreplads
Skolens virksomhedskonsulenter arbejder for, at du som elev lettere kan finde en læreplads. Virksomhedskonsulenterne opsøger virksomheder for at få dem til at slå ledige lærepladser op og giver gode tips, råd og vejledning til elever, som søger læreplads.
Du kan starte i lære allerede på grundforløbet eller forud for det. For at kunne starte på hovedforløbet, skal du derfor have fundet en læreplads i løbet af dit grundforløb. Det betyder, at du har mellem et halvt til et helt år til at finde en læreplads.
Varighed
3 år og 3 måneder - 3 år og 6 måneder + grundforløb.
Økonomi
SU.
Deltagerbetaling
På grundforløbet skal du købe mappe, studiekort og kopier til ca. 150 kr. Du skal også anskaffe arbejdstøj og skridsikkert fodtøj. Der er også en valgfri studietur på grundforløbet.
Syddansk Erhvervsskole forbeholder sig retten til ikke at oprette hold, hvis antallet af deltagere på uddannelsen er meget lavt. Vi vil i så fald være behjælpelige med at henvise til en anden skole, så uddannelsen så vidt muligt kan fuldføres et andet sted.
- Er erklæret uddannelsesparat eller er på baggrund af en samtale med erhvervsskolen blevet vurderet parat.
- Har bestået folkeskolens afgangseksamen.
- Har mindst 2,0 i gennemsnitskarakter i dansk (både skriftlige og mundtlig) ved folkeskolensafgangseksamen, 10. klassesprøverne eller en tilsvarende prøve.
- Har mindst 2,0 i gennemsnitskarakter i matematik (skriftlige) til afgangsprøven i 9. eller ved 10. klassesprøverne (både skriftlig og mundtlig) eller en tilsvarende prøve.
- Har indsendt en studievalgsportfolio til skolen (gælder kun grundforløb 1).
- Eller hvis du har en underskrevet uddannelsesaftale med en virksomhed.
Hvis du er fyldt 25 år, kan du starte på en såkaldt EUV (erhvervsuddannelse for voksne). En EUV er et målrettet forløb, der som regel er kortere end en tilsvarende erhvervsuddannelse for unge. Læs mere om EUV.
Studievejleder Vejle
Uddannelsessekretær Vejle
Bo tæt på din uddannelse, by og fritidsliv og bliv en del af et aktivt studiemiljø med fællesskab og fede aktiviteter.
Har du mere end 1 time og 15 minutters offentlig transporttid mellem dit hjem og din uddannelse? Så kan du kan bo på erhvervskollegiet.
Boulevarden i Vejle
Tjek skolen ud
I denne video kan du opleve Boulevarden i Vejle. Se vores undervisningsmiljøer, værksteder, de fede studiemiljøer og meget mere. Der er mange uddannelserne samlet under ét tag, og elever mødes på tværs og spiser sammen i den lækre kantine.