Som gastronom og kok har du passion og kærlighed for mad

Drømmer du om at blive den næste Michelin-kok? Eller måske at åbne din helt egen restaurant? Uanset dine drømme, så er kok/gastronom-uddannelsen for dig, der har stolthed, kærlighed og passion for mad, og som elsker at trylle med spændende råvarer, jonglere med smagsvarianterne og kræse for anretningen.

I løbet af uddannelsen får du en grundlæggende viden om gastronomi, a la carte- og selskabs-servering, vin og drinks, borddækning og kreativ madlavning samt sundhed og ernæring. Du lærer om hele processen fra sammensætning af menu til indkøb af gode råvarer samt tilberedning og anretning af maden. På hovedforløbet specialiserer du dig i enten smørrebrød og catering eller kok.

Arbejdet som gastronom er alsidigt og udfordrende – og nogle gange går det hurtigt, når der skal kreeres mad til mange gæster på én gang. Det er vigtigt, at du er en god teamplayer, og at du er kreativ, da en god gastronom er dygtig til at sammensætte råvarer og frembringe gode, unikke smagsoplevelser. Og så skal du hele tiden kunne forny dig.

Som gastronom vil dine primære opgaver være at:

  • Lave mad fra bunden
  • Kende til sæsonens råvarer og tilberedningsmetoder
  • Have fokus på anretning og sensorik
  • Planlægge menu og indkøb af råvarer i samarbejde med dit team
  • Udtænke helt nye retter og følge trends.

EUX - Gastronom

Læs EUX og få både studentereksamen og svendebrev

Med en EUX slipper du for at vælge mellem en erhvervsuddannelse og gymnasiet. En EUX gør dig både til en dygtig håndværker med svendebrev og giver dig hue og studenterbevis. Du har fag på gymnasialt niveau samtidig med, at du arbejder praktisk på din erhvervsuddannelse.
Læs mere om EUX. 

EUX gastronom - specifikt for uddannelsen:

EUX hovedforløb på anden erhvervsskole
Du kan tage grundforløb 1 og 2 med EUX på Syddansk Erhvervsskole i Vejle. Hovedforløbet med EUX skal tages på en anden erhvervsskole. Kontakt vejlederen og høre mere om mulighederne.

Vi forbeholder os retten til ikke at oprette hold, hvis antallet af ansøgere til uddannelsen er for lavt.

Fremtidsmuligheder

Som gastronom vil du typisk kunne få arbejde i restauranter, kroer, konferencesteder, hotelkæder eller på cruiselinere. Du kan også åbne din egen restaurant. Arbejdsstedet kan både være i Danmark eller i udlandet. Du skal være indstillet på aften- og weekendarbejde, da en gastronom ofte arbejder, når andre har fri.

Kan jeg videreuddanne mig?
Med en uddannelse som gastronom kan du vælge at videreuddanne dig til fx serviceøkonom, levnedsmiddeltekniker eller akademigastronom. Herudover vil du efter uddannelsen have adgang til alle erhvervsakademiuddannelser. Se alle dine muligheder for videreuddannelse på adgangskortet på ug.dk.  

Uddannelsens opbygning

Uddannelsen til gastronom er opbygget efter 1-2 grundforløb og et hovedforløb. 
Hvorvidt du starter på grundforløb 1 eller grundforløb 2 afhænger af din alder og uddannelsessituation. Begge grundforløb tager 6 måneder. Læs mere om grundforløb 1 og 2. 

Du kan også læse mere om uddannelsens indhold i vores lokale undervisningsplan. 

Grundforløb 1
Her introduceres du for flere forskellige uddannelser inden for fagretningen "Gastronomi, ernæring og service", og du vil på grundforløb 1 derfor også blive præsenteret for opgaver inden for forskellige andre uddannelser fx: Bager og konditor, gourmetslagter, tjener og serviceassistent. Se alle fagretninger. 

Grundforløb 2
På grundforløb 2 vælger du dig med det samme ind på en specifik uddannelse, fx gastronom.  

Hovedforløb
Den sidste og største del af uddannelsen kaldes hovedforløbet og varer 3 år og 6 måneder (for smørrebrød og catering) og 4 år og 3 måneder (for kok). Hovedforløbet til gastronom kan du ikke tage på Syddansk Erhvervsskole, men skal tages på en anden erhvervsskole - tjek ug.dk for uddannelsessteder

På hovedforløbet er du skiftevis på skolen og i lære i en virksomhed. Læretiden i virksomheden udgør størstedelen af hovedforløbet og kan også tages i udlandet. Hovedforløbet afsluttes med en såkaldt svendeprøve, der er en prøve i det, du har lært i løbet af uddannelsen. Består du denne, får du et svendebrev, som bevis på, at du har gennemført uddannelsen og må kalde dig faglært.

Muligheder for læreplads

Skolens virksomhedskonsulenter arbejder for, at du som elev lettere kan finde en læreplads. Virksomhedskonsulenterne opsøger virksomheder for at få dem til at slå ledige lærepladser op, og giver gode tips, råd og vejledning til elever, som søger læreplads. 

Du skal første gang i lære på hovedforløbet. For at kunne starte på hovedforløbet skal du derfor have fundet en læreplads i løbet af dit grundforløb. Det betyder, at du har mellem et halvt til et helt år til at finde en læreplads.  

Få inspiration til din lærepladssøgning.

Økonomi og varighed

Adgangskrav

Er du over 25?

Spørg os

Studievejleder Vejle

Uddannelsessekretær Vejle

Mette Larsen
76426242
mela@sde.dk

Find os her

Grindsted
Odense
Vejle
Boulevarden 36, 7100 Vejle

Erhvervskollegiet