Som tjener giver du gæsterne en uforglemmelig oplevelse

Som tjener er det dig, der skaber rammerne for en hyggelig og festlig dag, så gæsterne går glade hjem. Du kan lide at møde mange mennesker, du har overblikket og kan vejlede gæsterne om vin og mad – gerne på flere sprog. Med andre ord handler uddannelsen om værtskab, gastronomi, service og mennesker.

Kan du lide at have gæster og være den perfekte og opmærksomme vært? Som tjener arbejder du med alt fra fester til møder og konferencer. Du har kontakt med mange mennesker, du ved en masse om mad og drikkevarer og følger også med i, hvad der foregår i køkkenet. Du har nemlig mange bolde i luften og skal kunne vejlede og råde gæsterne, når de skal vælge menu. Du elsker også at dække og pynte et flot bord og servere maden for gæsterne for til sidst at afregne med dem og rydde op og gøre klar til næste dag. Du skal også være indstillet på at arbejde, når andre har fri.

Som tjener vil dine primære opgaver være at:

  • Servere mad og drikkevarer til gæsterne
  • Holde dig opdateret med mad og drikkevarer fra menukortet
  • Have kendskab til lokale turistattraktioner
  • Dække og pynte et flot bord samt rydde op efterfølgende og gøre klar til næste dag
  • Være serviceminded og være den, der har det store overblik.

EUX - Tjener

Læs EUX og få både studentereksamen og svendebrev

Med en EUX slipper du for at vælge mellem en erhvervsuddannelse og gymnasiet. En EUX gør dig både til en dygtig håndværker med svendebrev og giver dig hue og studenterbevis. Du har fag på gymnasialt niveau samtidig med, at du arbejder praktisk på din erhvervsuddannelse.
Læs mere om EUX.

EUX tjener specifikt for uddannelsen:

EUX hovedforløb på anden erhvervsskole
Du kan tage grundforløb 1 og 2 med EUX på Syddansk Erhvervsskole i Vejle. Hovedforløbet med EUX skal tages på en anden erhvervsskole. Kontakt vejlederen og hør mere om mulighederne.

Vi forbeholder os retten til ikke at oprette hold, hvis antallet af ansøgere til uddannelsen er for lavt.

Fremtidsmuligheder

Som tjener vil du typisk kunne få arbejde på forskellige restauranter, kroer, konferencesteder, hotelkæder, på cruiselinere, som steward i fly eller få din egen forretning, hvor du kræser for kunderne. Arbejdsstedet kan både være i Danmark eller i udlandet. Du skal være indstillet på aften- og weekendarbejde, da tjenere ofte arbejder, når mange har fri.

Kan jeg videreuddanne mig?
Med en uddannelse som tjener kan du vælge at videreuddanne dig til fx serviceøkonom eller restaurantleder. Herudover vil du efter uddannelsen have adgang til alle erhvervsakademiuddannelser. Se alle dine muligheder for videreuddannelse på adgangskortet på ug.dk.  

Uddannelsens opbygning

Uddannelsen til tjener er opbygget efter 1-2 grundforløb og et hovedforløb. 
Hvorvidt du starter på grundforløb 1 eller grundforløb 2 afhænger af din alder og uddannelsessituation. Begge grundforløb tager 6 måneder. Læs mere om grundforløb 1 og 2. 

Du kan også læse mere om uddannelsens indhold i vores lokale undervisningsplan. 

Grundforløb 1
Her introduceres du for flere forskellige uddannelser inden for fagretningen "Gastronomi, ernæring og service", og du vil på grundforløb 1 derfor også blive præsenteret for opgaver inden for forskellige andre uddannelser fx: Bager og konditor, gourmetslagter, tjener og serviceassistent. Se alle fagretninger. 

Grundforløb 2
På grundforløb 2 vælger du dig med det samme ind på en specifik uddannelse, fx tjener. 

Hovedforløb
Den sidste og største del af uddannelsen kaldes hovedforløbet. Hovedforløbet varer 3 år og 10 måneder. Du kan tage grundforløbet til tjener på Syddansk Erhvervsskole i Vejle. For at tage hovedforløbet skal du videre på en anden erhvervsskole - tjek ug.dk for uddannelsessteder
På hovedforløbet er du skiftevis på skolen og i læretid i en virksomhed. Læretiden i virksomheden udgør størstedelen af hovedforløbet og kan også tages i udlandet.

Hovedforløbet afsluttes med en såkaldt svendeprøve, der er en prøve i det, du har lært i løbet af uddannelsen. Består du denne, får du et svendebrev, som bevis på, at du har gennemført uddannelsen og må kalde dig faglært.

Muligheder for læreplads

Skolens virksomhedskonsulenter arbejder for, at du som elev lettere kan finde en læreplads. Virksomhedskonsulenterne opsøger virksomheder for at få dem til at slå ledige lærepladser op, og giver gode tips, råd og vejledning til elever, som søger læreplads. 

Du skal første gang i lære på hovedforløbet. For at kunne starte på hovedforløbet skal du derfor have fundet en læreplads i løbet af dit grundforløb. Det betyder, at du har mellem et halvt til et helt år til at finde en læreplads.  

Få inspiration til din lærepladssøgning.

Økonomi og varighed

Adgangskrav

Er du over 25?

Spørg os

Studievejleder Vejle

Uddannelsessekretær Vejle

Mette Larsen
76426242
mela@sde.dk

Find os her

Grindsted
Odense
Vejle
Boulevarden 36, 7100 Vejle

Erhvervskollegiet