I dag skal en frisør meget mere
end at kunne klippe og farve hår

Der var engang, hvor folk alene gik til frisøren for at få klippet lidt af lokkerne. I dag tager flere og flere til frisør for at få et nyt, personligt look – og for at forkæle sig selv. Som frisør skal du derfor drives af en naturlig interesse for trends og modetendenser samt lyst til konstant at udvikle din egen faglighed, kundernes personlighed og selve frisøroplevelsen.

Intet hår er ens – eller opfører sig ens. Ligesom ingen kunder eller ønsker er ens. En væsentlig del af jobbet som frisør er derfor at forstå og gå i dialog med kunderne. For er et ønske efter mandelfarvet hår egentlig lyst eller brunt? Hvad hvis kunden vil klippes som fodboldspilleren Neymar? Eller hvad hvis en pige med tyndt skandinavisk hår gerne vil have store, bløde krøller? I sådanne tilfælde skal du som frisør ikke bare have forståelse for opgaven, men også faglighed til at kunne vurdere, om forventningerne vil kunne indfries.

I løbet af uddannelsen til frisør lærer du de grundlæggende teknikker og hårtyper at kende, men du får også lov til være kreativ og prøve kræfter med mere avantgarde frisurer og barberinger. En anden væsentlig del af uddannelsen handler om, hvordan du skaber god kundekontakt og kundeservice, samt rådgiver og inspirerer med udgangspunkt i både hårtype og kundens ønsker. 

Herudover undervises du i, hvordan man omgås de mange kemiske stoffer frisører arbejder med – og om arbejdsstillinger i et fag, hvor man står op meget af dagen.

Som frisør vil dine primære opgaver være at:

 • Klippe, vaske og style hår på både mænd, kvinder og børn 
 • Farve og permanente hår
 • Rette og farve bryn og vipper
 • Sælge og vejlede i brug af produkter, samt personlig rådgivning i forhold til stil, farve og nogle steder også makeup
 • Følge med tiden og de strømninger, der er inden for hår og mode

Fremtidsmuligheder

De fleste starter som frisør i en etableret frisørsalon. Herudover starter mange også op som selvstændig frisør med egen salon – eller som mobilfrisør, hvor de kører rundt på sygehuse eller plejehjem.

Kan jeg videreuddanne mig?
Med en uddannelse som frisør kan du vælge at videreuddanne dig gennem Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund eller Serviceerhvervenes Efteruddannelsesudvalg. Herudover kan du finde flere faglige efteruddannelseskurser og konferencer for frisører, som du kan tage direkte efter uddannelsen – eller i løbet af din tid på arbejdsmarkedet. Se alle dine muligheder for videreuddannelse på adgangskortet på ug.dk.

Uddannelsens opbygning

Uddannelsen til frisør er opbygget efter 1-2 grundforløb og et hovedforløb. 
Hvorvidt du starter på grundforløb 1 eller grundforløb 2 afhænger af din alder og uddannelsessituation. Begge grundforløb tager 6 måneder. Læs mere om grundforløb 1 og 2. 

Du kan også læse mere om uddannelsens indhold i vores lokale undervisningsplan. 

Grundforløb 1
Her bliver du introduceret for flere forskellige uddannelser inden for fagretningen "Mennesker, livsstil og sunhed". Du vil på grundforløb 1 derfor også blive præsenteret for opgaver inden for forskellige andre uddannelser fx: Hospitalsteknisk assistent, kosmetiker og serviceassistent. Se alle fagretninger. 

Grundforløb 2
På grundforløb 2 vælger du dig med det samme ind på en specifik uddannelse, fx frisør. 

Hovedforløb
Den sidste og største del af uddannelsen kaldes hovedforløbet og varer 3 år og 6 måneder. På hovedforløbet er du skiftevis på skolen og i lære i en virksomhed. Læretiden udgør størstedelen af hovedforløbet.

Hovedforløbet afsluttes med en svendeprøve. Består du denne, får du et svendebrev, som bevis på, at du har gennemført uddannelsen og må kalde dig faglært.

Ny mesterlære
Enkelte har også mulighed for at gå i gang med det, der kaldes ”ny mesterlære”. Ved ny mesterlære erstattes lærlingens grundforløb på skolen helt eller delvist af at være i lære ved en virksomhed. Som lærling deltager du i arbejdet og bliver lært op hos mester, men der kan være kortere skoleperioder – det kan være i forbindelse med certifikatundervisning og anden teoretisk oplæring. Læs mere om ny mesterlære. 

Hvad er adgangskravene?

Adgangskrav til grundforløb 1
Du kan starte på grundforløbet, hvis du kan nikke ja til følgende punkter:  

 1. Er erklæret uddannelsesparat.
 2. Har bestået folkeskolens afgangseksamen.
 3. Har mindst 2,0 i gennemsnitskarakter i dansk (både skriftlige og mundtlig) ved folkeskolensafgangseksamen, 10. klassesprøverne eller en tilsvarende prøve.
 4. Har mindst 2,0 i gennemsnitskarakter i matematik (skriftlige) til afgangsprøven i 9. eller ved 10. klassesprøverne (både skriftlig og mundtlig) eller en tilsvarende prøve.
 5. Har indsendt en studievalgsportfolio til skolen.
 6. Eller hvis du har en underskrevet uddannelsesaftale med en virksomhed.

Opfylder du ikke adgangskravene?

Adgangsbegrænsning - Grundforløb 2
Der er adgangsbegrænsning på uddannelsen til frisør For at blive optaget på grundforløb 2, skal du derfor enten have en læreplads, eller ansøge om en af skolens kvotepladser. 

For at komme i betragtning til en kvoteplads, skal du igennem et kort optagelsesforløb, som består af følgende:

 1. Alle ansøgere får tilsendt en optagelsesprocedure via e-boks
 2. Følges optagelsesproceduren, bliver man indkaldt til en personlig samtale
 3. Udvalgte ansøgere inviteres til en optagelsescamp

På baggrund af en samlet vurdering, træffer Syddansk Erhvervsskole beslutning om tildeling af kvotepladserne. Du modtager svar om, hvorvidt du er tildelt en kvoteplads senest 4 uger før uddannelsesstart.

Generelle kriterier for at komme i betragtning til en kvoteplads:

 • Kan møde til tiden
 • Høj motivation for at gennemføre uddannelsen
 • Har søgt kvoteplads rettidigt.

(herudover konkrete faglige kriterier for den konkrete uddannelse).

Muligheder for læreplads

Skolens virksomhedskonsulenter arbejder for, at du som elev lettere kan finde en læreplads. Virksomhedskonsulenterne opsøger virksomheder for at få dem til at slå ledige lærepladser op, og giver gode tips, råd og vejledning til elever, som søger læreplads. 

Du kan starte i lære allerede på grundforløbet eller forud for det. For at kunne starte på hovedforløbet skal du derfor have fundet en læreplads i løbet af dit grundforløb. Det betyder, at du har mellem et halvt til et helt år til at finde en læreplads.  

Få inspiration til din lærepladssøgning.

Hvad hvis jeg ikke finder en læreplads?
Hvis du mod forventning ikke finder en læreplads, inden du starter på hovedforløbet, har du mulighed for at komme i det, der kaldes skoleoplæring. Læs mere om skoleoplæring her. 

Begrænset adgang og tilmeldingsfrister

Økonomi og varighed

Er du over 25?

Spørg os

Uddannelsessekretær Odense M

Henriette Hansen
63126807
hh@sde.dk

Vejleder Odense M

Find os her

Grindsted
Odense
Munkebjergvej 130, 5230 Odense M
Vejle

Erhvervskollegiet