Første gratis rygestopkursus resulterede i røgfrie medarbejdere

Syddansk Erhvervsskole vil være tobaksfri i skole -og arbejdstiden fra 1. august 2020.
5/3 2020 - lbk

Som et led i gøre vores skole tobaksfri, er der siden start januar blevet tilbudt gratis rygestopkurser til alle ansatte, der ønsker at komme tobaksfri gennem arbejdsdagen.

Det første hold i Odense har i løbet af januar og februar haft 6. møder, hvor Christina Lykke, der arbejder som konsulent for Odense Kommune, har hjulpet de tilmeldte med at blive røgfrie.

- Det har været en fornøjelse at være konsulent på rygestopforløbet for medarbejdere på Syddansk Erhvervsskole. Alle har bidraget aktivt til en god stemning. Fællesskab og erfaringsudveksling har gjort en forskel, og det har bestemt været en succes, fortæller Christina Lykke.

En af Syddansk Erhvervsskoles medarbejdere, der gennem rygestopkurset er blevet røgfri, er underviseren Rasmus Sjøstrand. Rasmus har røget i cirka 20 år og har flere gange forsøgt at stoppe, men uden at det blev permanent.

- Vi har fået en god instruktion i de forskellige rygestop præparater og generelt fået en god snak om, hvad folk gør for at fjerne trangen, og det har været rigtig godt. Der er mange, der bruger motion eksempelvis. Man får information hele vejen rundt, og det er rigtigt godt, for så har man noget at holde sig til, siger Rasmus.

Sammenholdet var en afgørende faktor

For Rasmus har det specielt været fællesskabet på holdet, der har medvirket til, at han er blevet røgfri.

- Jeg syntes, det har været rigtig godt. Det gode ligger i, at vi har været i den her gruppe, hvor vi har skulle mødes, og det har givet blod på tanden, siger Rasmus og fortsætter:

- Jeg har været stoppet flere gange, men nu har vi et sammenhold omkring det. Nu er det sammen med nogle andre, ligesom hvis man tager en uddannelse eller alt muligt andet. Så det er en helt anden indstilling, at man får til det.

Motivationen for at blive ved

Rasmus har ikke kun en ambition om at være røgfri i arbejdstiden, men om at være det permanent. Motivationen til at blive ved, lyder ifølge Rasmus:  

-  Man vil ikke være den første, der falder i. Det er ikke kun én selv, der har det svært, det er jo også de andre. Derfor tænker man hele tiden, at hvis de kan blive ved med at lade være, så kan jeg også. siger Rasmus.

Rasmus’ råd til andre der overvejer at blive tobaksfrie lyder:

-  Kast dig ud i det med et åbent sind, og se det som en gave man giver sig selv. Man vil stoppe for sin egen skyld og ikke nogle andres.