Fremtidens unge opfindere mødte Merete Riisager

Digitalisering og teknologi var på dagsordenen, da undervisningsminister Merete Riisager og to medlemmer af Disruptionrådet besøgte Syddansk Erhvervsskoles tekniske gymnasium i Odense (OTG).
10/10 2017 - chvk

Merete Riisager var mandag d. 9. oktober på Odense Tekniske Gymnasium (OTG) i forbindelse med Disruptionrådets møde på Fyn. Det blev til et møde om digitalisering, programmering, teknologi og lysten til at opfinde noget og læse videre, da ministeren mødte fremtidens unge opfindere, som er i gang med en HTX på gymnasiet.

Uddannes i Odenses egen robot-baghave

Første stop på ministerens besøg på Odense Tekniske Gymnasium var valgfaget Programmering. Her lyttede ministeren og de to medlemmer af Disruptionrådet, Kasper Sand Kjær, formand for Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), og Stina Vrang Elias, adm. direktør i DEA, nysgerrigt til de engagerede elever.

Eleverne i 2.g var i gang med at programmere UR-robotter til at tegne en cirkel. Det blev bl.a. til en snak om interesser og kompetencer, og hvad de drømmer om efter gymnasiet. Eleverne på valgfaget er på vej til at uddanne sig til en fremtid med stor efterspørgsel efter viden og kompetencer inden for teknologi og digitalisering. Og dén vej er der flere, som har fanget lysten til – faktisk hele 77 af de nye 1.g’ere.

Fedt at udvikle noget selv

Merete Riisager besøgte bl.a. elever i Teknologiværkstedet. Her var eleverne i sving med deres eksamensopgaver inden for studieretningerne naturvidenskab og teknologi, hvor de bl.a. har opfundet nye låg til malerspande, vandopløselige krydderidoseringsposer, en dims der holder strømperne sammen under en tur i vaskemaskinen eller kaffebønner, der kan omdannes til biobrændsel.

Ministeren var optaget af, hvad der motiverer de unge, og hvad de oplever som det bedste ved HTX. Svarene til ministeren faldt i en lind strøm fra de spirende opfindere. Eleverne fremhævede blandt flere ting det kreative ved uddannelserne, produktudvikling, design, at få en idé og se den vokse, at løse problemer og få viden om materialerne. 

Konkurrenceånd i El-teknik

I lokalet ved siden af stod elever klar i EL-lab, hvor fire drenge begejstret fortalte om deres robotprojekt og kommende deltagelse i en landsdækkende konkurrence i robotteknologi.

”Vi fandt på ideen til vores opfindelse kl. 2 om natten. Man skal virkelig have lysten til at fumle med ting, have tålmodighed og vedholdenhed. Vi har skilt meget ad for at kunne samle noget på den hurtigste måde. Det er fedt at lære, hvordan man griber et stort projekt an og samarbejder", lød det fra konkurrenceholdet.

Ministerbesøget sluttede bl.a. af med et oplæg og dialog om, hvordan digitalisering kan gå fra underholdning til læring og være et redskab til at skabe endnu flere motiverende og udfordrende læringsmiljøer for fremtidens unge opfindere på HTX på Odense Tekniske Gymnasium.