Som tækkemand bliver du specialist i et af de ældste og mest ædle danske håndværk
Det oser langt væk af nostalgi og landlig idyl, når man ser et hus med stråtag. Det er som om, luften automatisk bliver lidt renere og stilheden mere tydelig. Den gamle, klassiske tagbelægning stiller dog store krav til tækkemandens håndværk.
Engang var det primært bindingsværkshuse, der blev belagt med stråtag. Men i dag foretrækker mange at pryde både sommerhuse og nybyggerier med det smukke, danske varetegn. Der er derfor fortsat behov for fagfolk, der kan skabe og viderebringe fortidens stolte håndværkertraditioner.
Med et speciale som tækkemand lærer du det gamle håndværk med at lægge nyt stråtag – hvordan man hele tiden forskyder de såkaldte tagrør og binder dem fast. Du kommer også til at reparere tagkonstruktioner og udføre renovationer. Gennem specialet lærer du om tømmerkonstruktioner, at vurdere tækkerør og mønnehalm og at udføre tækning. Du foretager også reparationer og opbygger kviste.
Som tækkemand vil dine primære opgaver være at:
- Undersøge tagkonstruktionen og mulige løsninger
- Indkøbe tagrør af god kvalitet og holdbarhed
- Afdække, reparere og lægge nyt stråtag
- Montere brandisolerende undertag
- Vejlede kunderne om bl.a. vedligeholdelse af stråtag.
Du kan tage dele af uddannelsen på Syddansk Erhvervsskole i Odense og Vejle. Efter 3. hovedforløb skal uddannelsen færdiggøres på Den Jydske Haandværkerskole i Hadsten.
Varighed
3,5 år + grundforløb.
Økonomi
SU og elevløn.
Deltagerbetaling
Du skal selv anskaffe sikkerhedssko, passende arbejdstøj og tegnerekvisitter.
Syddansk Erhvervsskole forbeholder sig retten til ikke at oprette hold, hvis antallet af deltagere på uddannelsen er meget lavt. Vi vil i så fald være behjælpelige med at henvise til en anden skole, så uddannelsen så vidt muligt kan fuldføres et andet sted.
- Er erklæret uddannelsesparat eller er på baggrund af en samtale med erhvervsskolen blevet vurderet parat.
- Har bestået folkeskolens afgangseksamen.
- Har mindst 2,0 i gennemsnitskarakter i dansk (både skriftlige og mundtlig) ved folkeskolensafgangseksamen, 10. klassesprøverne eller en tilsvarende prøve.
- Har mindst 2,0 i gennemsnitskarakter i matematik (skriftlige) til afgangsprøven i 9. eller ved 10. klassesprøverne (både skriftlig og mundtlig) eller en tilsvarende prøve.
- Har indsendt en studievalgsportfolio til skolen (gælder kun grundforløb 1).
- Eller hvis du har en underskrevet uddannelsesaftale med en virksomhed.
Hvis du er fyldt 25 år, kan du starte på en såkaldt EUV (erhvervsuddannelse for voksne). En EUV er et målrettet forløb, der som regel er kortere end en tilsvarende erhvervsuddannelse for unge. Læs mere om EUV.
Studievejleder Odense C


Bo tæt på din uddannelse, by og fritidsliv og bliv en del af et aktivt studiemiljø med fællesskab og fede aktiviteter.
Har du mere end 1 time og 15 minutters offentlig transporttid mellem dit hjem og din uddannelse? Så kan du kan bo på erhvervskollegiet.