Byg huse i træ – fra gulv til tag

Elskede du sløjd i folkeskolen? Og lister du gerne ud i skuret for save, hamre og høvle, så vil træfagenes byggeuddannelse uden tvivl være drømmeuddannelsen for dig. Her vil din hverdag nemlig koncentreres om træ i forskellige afskygninger. 

Træ skaber liv. Ikke bare i bogstavelig forstand, men også når det bruges som byggemateriale. For selvom der ikke løber blod i træets årer, så giver det personlighed og varme til en hver form for projekt og byggeri. Og det kan også give liv til dine fremtidsdrømme.

I løbet af grundforløbet på træfagenes byggeuddannelse bliver du introduceret til fagene tømrer, gulvlægger og tækkemand, hvorefter du senere vælger hvilken af de tre grene, du vil specialisere dig indenfor. På Syddansk Erhvervsskole i Odense kan du tage hele tømreruddannelsen, det meste af uddannelsen til tækkemand og grundforløbet som gulvlægger. I Vejle kan du tage hele tømreruddannelsen, mens du i Grindsted kan tage grunforløbet til tømrer. Læs mere under de enkelte specialer, hvis du har behov for mere viden.

Som uddannet inden for træfagenes byggeuddannelse vil dine primære opgaver være at:

  • Arbejde med træ, linoleum og strå som enten tømrer, gulvlægger eller tækkemand
  • Beregne og tegne byggetekniske tegninger
  • Vælge og indkøbe materialer til de enkelte opgaver
  • Udføre byggeopgaverne så de stemmer overens med tegninger, tidsplan og økonomi.
  • Holde dig opdateret med nye trends, tendenser og muligheder inden for fagområdet.

Specialer og trin
Når du uddanner dig inden for træfagenes byggeuddannelse, skal du på hovedforløbet vælge at specialisere dig til enten tømrer, gulvlægger eller tækkemand.

EUX - Tømrer

Læs EUX og få både studentereksamen og svendebrev

Med en EUX slipper du for at vælge mellem en erhvervsuddannelse og gymnasiet. En EUX gør dig både til en dygtig håndværker med svendebrev og giver dig hue og studenterbevis. Du har fag på gymnasialt niveau samtidig med, at du arbejder praktisk på din erhvervsuddannelse.
Læs mere om EUX.

EUX tømrer specifikt for uddannelsen:

Hvilke videreuddannelsesmuligheder giver en EUX mig?
Du får et svendebrev, der giver dig adgang til at arbejde inden for dit fag, nøjagtig som hvis du havde taget den traditionelle vej. Desuden giver uddannelsen adgang til hundredvis af videregående uddannelser som bygningsingeniør eller arkitekt.

Gymnasiale fag på EUX-grundforløb 1 og 2
Dansk C, engelsk C, samfundsfag C, matematik C, fysik C, teknologi C

Hvis det er mere end 1 år siden, du afsluttede 9. eller 10. klasse og her har haft samfundsfag, engelsk og dansk på minimum C-niveau, starter du på grundforløb 2, og skal kun have matematik, fysik og teknologi – alle på C-niveau.

Gymnasiale fag på EUX-hovedforløbet
Dansk A, teknikfag B – byggeri og energi, engelsk B, fysik B, matematik B, kemi C, byggeteknologi B, større skriftlig opgave (SSO) og eksamensprojekt

Mulige valgfag
Matematik A (hvilket giver dig mulighed for at søge direkte ind på ingeniørstudiet på landets universiteter).

Vi forbeholder os retten til ikke at oprette hold, hvis antallet af ansøgere til uddannelsen er for lavt.

Fremtidsmuligheder

Når svendebrevet er i hus, finder du typisk arbejde inden for byggebranchen. En del vælger også at blive selvstændige.

Der er gode jobmuligheder, da der er mangel på lærlinge og arbejdskraft i branchen.

Kan jeg videreuddanne mig?
Som uddannet inden for træfagenes byggeuddannelser kan du fx vælge at læse videre til bygningskonstruktør, ingeniør eller arkitekt. 

Uddannelsens opbygningGrundforløb 1
Hvis du har afsluttet din 9. eller 10. klasses afgangseksamen for mindre end et år siden, skal du starte på grundforløb 1 – medmindre du har en uddannelsesaftale, så starter du direkte på grundforløb 2.

Grundforløb 1 varer 20 uger. Her introduceres du for flere forskellige uddannelser inden for fagretningen "Byggeri, energi og konstruktion", og du vil på grundforløb 1 derfor også blive præsenteret for opgaver inden for forskellige andre uddannelser i samme fagretning, såsom murer, bygningsmaler og vvs- energi.

Grundforløb 2
Grundforløb 2 varer - lige som grundforløb 1 - 20 uger. Du kan starte på grundforløb 2, hvis det er over 1 år siden, du afsluttede din 9. eller 10. klasses afgangseksamen, eller hvis du har gennemført grundforløb 1. På grundforløb 2 vælger du dig med det samme ind på en specifik uddannelse, fx træfagenes byggeuddannelse. 

Hovedforløb
Den sidste og største del af uddannelsen kaldes hovedforløbet og varer 3 år og mellem 6-9 måneder. 

På hovedforløbet er du skiftevis på skolen og i læretid i en virksomhed. Læretiden i virksomheden udgør størstedelen af hovedforløbet.

På hovedforløbet får du de specifikke kompetencer, som du skal bruge til at udføre de faglige udfordringer, du vil støde på, når du er færdig med uddannelsen. På hovedforløbet vælger du, om du vil specialisere dig som tømrer, tækkemand eller gulvlægger

Hovedforløbet afsluttes med en såkaldt svendeprøve, der er en prøve i det, du har lært i løbet af uddannelsen. Består du denne, får du et svendebrev, som bevis på, at du har gennemført uddannelsen og må kalde dig faglært.

Ny mesterlære
Enkelte har også mulighed for at gå i gang med det, der kaldes ’ny mesterlære’. Ny mesterlære er for dig som gerne vil hurtigt i gang med det praktiske arbejde, og som samtidig lærer bedst via praktik.

Som elev i ny mesterlære begynder du din erhvervsuddannelse med at blive oplært på arbejdspladsen hos din mester, fremfor at skulle starte på erhvervsskolen. Den grundlæggende praktiske oplæring du får der, træder i stedet for skoleundervisningen på grundforløbet. Læs mere om ny mesterlære. 

Muligheder for læreplads

Uddannelsen er en fordelsuddannelse. Det vil sige, at der er stor sandsynlighed for at få læreplads inden for 3 måneder efter grundforløbets 2. del.

Skolen har et praktikkorps på ca. 20 ansatte, der udelukkende arbejder for, at du som elev lettere kan finde en læreplads. Praktikkorpset opsøger virksomheder for at få dem til at slå ledige lærepladser op, og giver gode tips, råd og vejledning til elever, som søger læreplads. 

Du skal første gang i lære på hovedforløbet. For at kunne starte på hovedforløbet skal du derfor have fundet en læreplads i løbet af dit grundforløb. Det betyder, at du har mellem 20 og 40 uger til at finde en læreplads.  

Få inspiration til din lærepladssøgning. 

Hvad hvis jeg ikke finder en læreplads?
Hvis du mod forventning ikke finder en læreplads, inden du starter på hovedforløbet, har du mulighed for at komme i det, der kaldes skolepraktik.  Læs mere om skolepraktik. 

Økonomi og varighed

Adgangskrav

Er du over 25?

Spørg os

Studievejleder Odense C

Mogens Andersen
63126637/40556637
moa@sde.dk

Uddannelsessekretær Odense C

Charlotte Nørgreen
63126606
chn@sde.dk

Studievejleder Grindsted Vejle

Dorte Bladt
24969382/24969382
dob@sde.dk

Uddannelsessekretær Vejle

Charlotte Gleie Stæhr
76426233
cgs@sde.dk

Uddannelsessekretær Grindsted

Lene Højer Voss Knudsen
63126424/29166727
lv@sde.dk

Find os her

Grindsted
Tinghusgade 12, 7200 Grindsted
Odense
Risingsvej 60, 5000 Odense C
Vejle
Boulevarden 36, 7100 Vejle

Lokal undervisningsplan (LUP)

Erhvervskollegiet - Skolehjem

EUX-tømrer Sebastian har egen virksomhed. Læs hans fortælling her.