EUX Tømrer med egen virksomhed

Sebastian Lillelund Brandt Ovesen var en af de første EUX Tømrere. I dag har han eget firma og planlægger at læse til ingeniør.
”Tømrer var lige præcis det, jeg ville være, og sådan har det egentlig altid været”, siger Sebastian Lillelund Brandt Ovesen, da han bliver spurgt om, hvad der i sin tid motiverede ham til at vælge uddannelse. 

Sebastian tog en EUX Tømrer-uddannelse, hvor han samtidig med håndværkeruddannelsen havde fag på gymnasialt niveau, og blev dermed en af de første EUX-elever på Syddansk Erhvervsskole.

”Min mor var ellevild, da hun fandt ud af, at jeg lige kunne tage gymnasiet med”, siger Sebastian og griner. 


EUX for de hardcore 
”Men der er også mange fordele ved at læse EUX, ud over gymnasiefagene, så får du en håndværkeruddannelse, der giver mulighed for at arbejde direkte efter uddannelsen. Du har altså noget, du kan bruge til noget, i stedet for bare en hue”, fortæller Sebastian og tilføjer: 

”Men det var hårdt – er du sindssyg. Mit sidste forløb, hvor jeg læste matematik, dansk og teknikfag på A-niveau, havde vi 23 uger eller deromkring. Man skal ikke tro, man kommer sovende til det, men det var det hele værd. Det er den perfekte uddannelse for dem, der gerne vil give den en ekstra skalle”. 

Først selvstændig, så ingeniør 
I dag er det et par år siden, Sebastian kunne sætte EUX-huen på hovedet, og han har i mellemtiden startet sit eget tømrerfirma, Lillelund Tømrer & Montage, op. Samtidig arbejder han hos Bøg Madsen Ejendomme, mens han eget firma slår rod. 

Sebastian var egentlig begyndt på ingeniørstudiet efter sin EUX, men så væltede tilbuddene ind til firmaet, og valgte han at arbejde et stykke tid og tjene nogle penge. Han har dog planer om at vende tilbage til ingeniørstudiet til sommer. 

”Jeg vil gerne være bygningsingeniør, og måske en dag rådgivende ingeniør”, siger Sebastian, der sagtens kunne mærke fordelene ved EUX’en på ingeniørstudiet:

”Da jeg kom ind på ingeniørstudiet, havde jeg meget med fra teknikfagene på min EUX. Meget af den matematikken på studiet havde jeg stiftet bekendtskab med – så EUX giver altså en god start”, understreger Sebastian. 

Tjen penge i sabbatår
Sebastian synes, andre unge bør overveje en erhvervsuddannelse, gerne en EUX, når de skal vælge ungdomsuddannelse efter folkeskolen. 

”Mange unge vil fx vil gerne have et sabbatår efter gymnasiet, og med en EUX har du en håndværkeruddannelse med dig, så du lige kan arbejde og tjene nogle penge i det år. Og det giver altså langt mere at arbejde som håndværker, end hvis du står på en eller anden tankstation et sted”, smiler Sebastian og tilføjer, at hvis man tror, en almindelig gymnasieuddannelse vil være for svær, må man ikke tænke, at EUX bliver en nemmere vej, for det er ”lige på og hårdt”, som Sebastian siger. 

Sebastian er selv rigtig glad for at have en EUX med i bagagen, selvom det var hårdt arbejde.

”Og vi havde endda kamerahold på undervejs, fordi vi var de første EUX Tømrer-elever, der blev færdige. Så der var stress på, men vi klarede det – og jeg sluttede da med et 12 tal”, slutter Sebastian Lillelund Brandt Ovesen.  

Læs mere om EUX Tømrer