Læs kosmetiker og Zoom ind på fornyelse, forkælelse og forskønnelse

I en verden fyldt med stress, støj og sociale medier higer flere og flere efter oplevelser, hvor de i mere end en forstand kan trække stikket.

Går du op i skønhed og sundhed, og elsker du at forkæle dig selv og andre med forskellige velværdsoplevelser? Så er uddannelsen som kosmetiker lige noget for dig!

Som kosmetiker vil din hverdag nemlig bestå af at give dine kunder en positiv og behagelig oplevelse, som lagres i kroppen i lang tid – både fysisk og psykisk.

I løbet af uddannelsen får du grundlæggende viden om kropspleje og lærer om de forskellige teknikker og produkter, man bruger i forbindelse med sundheds- og skønhedspleje. Du får også kendskab til anatomi, fysiologi og dermatologi, ernæring og sundhed samt kemi og erhvervsøkonomi.

Som kosmetiker vil dine primære opgaver være at:

 • Udføre ansigts-, spa- og kropsbehandlinger samt let wellnessmassage
 • Fjerne uønsket ansigtsbehåring samt farve bryn og vipper
 • Foretage manicure- og pedicurebehandlinger
 • Lægge make-up og lakere negle
 • Holde dig opdateret og rådgive kunderne om skønhed, sundhed og velvære

Specialer
Når du uddanner dig som kosmetiker, skal du på hovedforløbet vælge at specialisere dig til enten spa- og wellnessbehandler eller hud- og skønhedsplejer.

EUX - Kosmetiker

Læs EUX og få både studentereksamen og svendebrev

Med en EUX slipper du for at vælge mellem en erhvervsuddannelse og gymnasiet. En EUX gør dig både til en dygtig håndværker med svendebrev og giver dig hue og studenterbevis. Du har fag på gymnasialt niveau samtidig med, at du arbejder praktisk på din erhvervsuddannelse.

Læs om det generelle for EUX her

EUX kosmetiker specifikt for uddannelsen:

EUX hovedforløb på anden erhvervsskole
Du kan tage grundforløb 1 og 2 med EUX på Syddansk Erhvervsskole i Odense og grundforløb 2 med EUX i Grindsted. Hovedforløbet med EUX skal tages på en anden erhvervsskole. Kontakt vejlederen og høre mere om mulighederne.

Gymnasiale fag på EUX-grundforløb 1 og 2
Dansk C, engelsk C, samfundsfag C, matematik C, design C og afsætning C

Overgangskrav - fra grundforløb til hovedforløb
Inden du starter på hovedforløbet af EUX Kosmetiker, skal du have bestået dansk C, engelsk C, samfundsfag C, matematik C, design C og afsætning C.

Hvilke videreuddannelsesmuligheder giver en EUX mig?
En EUX-eksamen giver dig adgang til flere hundrede videregående uddannelser. Kosmetikere med en EUX vælger ofte at videreuddanne sig til fx industriel designer, grafisk designer, sygeplejerske, diætist, lægesekretær  eller fysioterapeut.

Vi forbeholder os retten til ikke at oprette hold, hvis antallet af ansøgere til uddannelsen er for lavt.

Fremtidsmuligheder

De fleste kosmetikere finder job ved skønheds- og hudplejeklinikker eller i spa- og wellnesscentre. Herudover starter nogle også op som selvstændig kosmetikere med egen skønhedssalon – som freelance kosmetikere ved fx frisørsaloner, teatre eller tv-stationer.

Kan jeg videreuddanne mig?
Som færdiguddannet kosmetiker kan du vælge at specialisere dig inden for mange forskellige områder. På Syddansk Erhvervsskole tilbyder vi fx en række efteruddannelsesmuligheder i form af forskellige kurser for kosmetikere. 

Uddannelsens opbygning

Kosmetikeruddannelsen er lige som alle andre erhvervsuddannelser opbygget af et grundforløb og et hovedforløb.

 • Grundforløbet varer mellem 20 og 40 uger alt afhængig af, om du kommer direkte fra folkeskolen eller ej.
 • Hovedforløbet til kosmetiker varer 2 år – og er en vekslen mellem, at du er på skolen og på din læreplads.


Grundforløb 1
Hvis du har afsluttet din 9. eller 10. klasses afgangseksamen for mindre end et år siden, skal du starte på grundforløb 1 – medmindre du har en uddannelsesaftale, så starter du direkte på grundforløb 2.

På grundforløb 1 introduceres du for flere forskellige uddannelser inden for en bestemt fagretning, inden du træffer dit endelige valg. Fagretningen, som kosmetiker hører under, hedder "Mennesker, livsstil og sundhed", og du vil på grundforløb 1 derfor også blive præsenteret for opgaver inden for uddannelserne: frisør, tandklinikassistent og hospitalsteknisk assistent. 

Grundforløb 1 varer 20 uger. Herefter fortsætter du på grundforløb 2, hvor du vælger din endelig uddannelsesretning.

Grundforløb 2
Du kan starte på grundforløb 2, hvis det er over 1 år siden, du afsluttede din 9. eller 10. klasses afgangseksamen, eller hvis du har gennemført grundforløb 1. På grundforløb 2 vælger du dig med det samme ind på en specifik uddannelse, fx kosmetiker. 

Grundforløb 2 varer - lige som grundforløb 1 - 20 uger. Hvis du herefter opfylder overgangskravene, kan du fortsætte på hovedforløbet på kosmetikeruddannelsen.

Hovedforløb
Den sidste og største del af uddannelsen kaldes hovedforløbet og varer fra 1 til 5 år afhængig af uddannelse. På hovedforløbet er du skiftevis på skolen og i lære i en virksomhed. Læretiden i virksomheden udgør størstedelen af hovedforløbet.

På hovedforløbet får du de specifikke kompetencer, som du skal bruge til at udføre de faglige udfordringer, du vil støde på, når du er færdig med uddannelsen. Inden for nogle uddannelser kan du vælge forskellige specialiseringsretninger.

Hovedforløbet afsluttes med en såkaldt svendeprøve, der er en prøve i det, du har lært i løbet af uddannelsen – både på skolen og i din virksomhed. Består du denne, får du et svendebrev, som bevis på, at du har gennemført uddannelsen og må kalde dig faglært.

Er du fyldt 25 år
Hvis du er fyldt 25 år, kan du starte på en såkaldt EUV (erhvervsuddannelse for voksne). En EUV er et målrettet forløb, der som regel er kortere end en tilsvarende erhvervsuddannelse for unge.

Hvordan din uddannelse sammensættes, afhænger af den erfaring og eventuelle uddannelse, du har i forvejen. Læs mere om EUV.

Ny mesterlære
Enkelte har også mulighed for at gå i gang med det, der kaldes ”ny mesterlære”. Her springer du grundforløbet over og starter direkte som elev ude i en virksomhed i stedet på skolebænken. De fleste virksomheder ansætter dog helst elever, der har gennemført et grundforløb. Fra skolen side anbefaler vi som udgangspunkt også, at du starter på et grundforløb, inden du bliver elev. Du skal være opmærksom på, at du skal opfylde de samme overgangskrav samt bestå en faglig kompetencevurdering svarende til målene på grundforløb 2.

Som elev i ”ny mesterlære” fortsætter du efter en tid i virksomheden, typisk et år, på hovedforløbet, hvorefter din uddannelse veksler mellem skole og læretid i virksomheden, til uddannelsen er færdig, og du får dit svendebrev.

Hvad er adgangskravene?

Adgangskrav til grundforløb

Du kan starte på grundforløbet, hvis du kan nikke ja til følgende punkter:  

 1. Er erklæret uddannelsesparat.
 2. Har bestået folkeskolens afgangseksamen.
 3. Har mindst 2,0 i gennemsnitskarakter i dansk (både skriftlige og mundtlige karakterer) og matematik (skriftlige) til afgangsprøven i 9. eller 10. klasse eller en tilsvarende prøve.
 4. Eller hvis du har en underskrevet uddannelsesaftale med en virksomhed inden opstart.

Opfylder du kravene, er der fri adgang til grundforløb 1. Vi er uafklarede mht. om vi opretter GF2 i Grindsted i august 2018, det vil være muligt at tage GF2 i Odense og København.

Adgangsbegrænsning - Grundforløb 2

Der er adgangsbegrænsning på uddannelsen til kosmetiker. For at blive optaget på grundforløb 2, skal du derfor enten have en læreplads, eller ansøge om en af skolens kvotepladser. 

Læse mere i boksen: Begrænset adgang og tilmeldingsfrister.

Læs her, hvordan andre elever fik deres læreplads.

Opfylder du ikke adgangskravene?
Har du problemer med at opfylde adgangskravene, så kan vores vejleder hjælpe dig med, hvordan du hurtigst muligt opnår den nødvendige faglige kompetence, som gør, at du kan komme ind på drømmeuddannelsen.

To gange årligt holder vi desuden optagelsesprøver i dansk og matematik. På den måde har du mulighed for at komme søge ind, selvom du ikke har 02 dansk og/eller matematik fra din afgangseksamen. 

Du kan også overveje erhvervsklassen, hvor vi hjælper dig med at bestå folkeskolens afgangsprøve i dansk og matematik (G-niveau), så du kan få adgang til grundforløbet. Vi starter nye hold i erhvervsklassen hvert år i august og januar.

Optagelsesprocedure GF 2

Spørgeskema grundforløb 2

Overgangskrav til hovedforløb
Når du er færdig med grundforløbet, kan du efterfølgende begynde på et hovedforløb, hvis du har en uddannelsesaftale med en virksomhed. 

Inden du starter på hovedforløbet, skal du desuden have bestået dansk E, afsætning F, design E på grundforløbet – dvs. have fået minimum 02 i disse fag i løbet af grundforløb 2. Årsagen hertil er, at der bliver bygget videre på disse niveauer i fagene på hovedforløbet.

Opfylder du ikke overgangskravene?
Består du ikke de to fag på grundforløbet, så kan vores vejleder hjælpe dig med hvordan du hurtigst muligt opnår den nødvendige faglige kompetence, som gør, at du kan komme videre med din uddannelse.

Muligheder for læreplads

Næsten alle erhvervsuddannelser i Danmark er uddannelser, hvor du som elev skifter mellem at gå i skole og være i lære - uanset om du vil være tandklinikassistent, kosmetiker, smed, mediegrafiker, vvs’er eller noget helt sjette. Uden en praktikplads kan du derfor ikke gennemføre din uddannelse – det er nemlig her, du for alvor gør teori til praksis.

Det er dit eget ansvar at finde en læreplads, men skolen hjælper naturligvis gerne med tips og gode råd. Skolen har et praktikkorps på ca. 20 ansatte, der udelukkende arbejder for, at du som elev lettere kan finde en læreplads. Praktikkorpset opsøger virksomheder for at få dem til at slå ledige lærepladser op. 

Du skal første gang i lære på hovedforløbet. For at kunne starte på hovedforløbet skal du derfor have fundet en læreplads i løbet af dit grundforløb. Det betyder, at du har mellem 20 og 40 uger til at finde en læreplads.

Få gode råd til at finde din kommende læreplads

Begrænset adgang og tilmeldingsfrister

Spørg os

Uddannelsessekretær Odense M

Henriette Hansen
63126807
hh@sde.dk

Vejleder Odense M

Henrik Fisker Olesen
24946114
heol@sde.dk

Vigtig info

Erhvervskollegiet - Bo tæt på

Find os her

Grindsted
Odense
Munkebjergvej 130, 5230 Odense M
Vejle

Lokal undervisningsplan (LUP)