Læs kosmetiker og zoom ind på fornyelse, forkælelse og forskønnelse

I en verden fyldt med stress, støj og sociale medier higer flere og flere efter oplevelser, hvor de i mere end én forstand kan trække stikket.

Går du op i skønhed og sundhed, og elsker du at forkæle dig selv og andre med forskellige velværdsoplevelser? Så er uddannelsen som kosmetiker lige noget for dig! Som kosmetiker vil din hverdag nemlig bestå af at give dine kunder en positiv og behagelig oplevelse, som lagres i kroppen i lang tid – både fysisk og psykisk.

I løbet af uddannelsen får du grundlæggende viden om kropspleje og lærer om de forskellige teknikker og produkter, man bruger i forbindelse med sundheds- og skønhedspleje. Gennem teoretiske og praktiske fag, får du også kendskab til anatomi, fysiologi og dermatologi, ernæring og sundhed samt kemi og erhvervsøkonomi.

Som kosmetiker vil dine primære opgaver være at:

 • Udføre ansigts-, spa- og kropsbehandlinger samt let wellnessmassage
 • Fjerne uønsket ansigtsbehåring samt farve bryn og vipper
 • Foretage manicure- og pedicurebehandlinger
 • Lægge make-up og lakere negle
 • Holde dig opdateret og rådgive kunderne om skønhed, sundhed og velvære.

Specialer
Når du uddanner dig som kosmetiker, skal du på hovedforløbet vælge at specialisere dig til enten spa- og wellnessbehandler eller hud- og skønhedsplejer.

Fremtidsmuligheder

De fleste kosmetikere finder job ved skønheds- og hudplejeklinikker eller i spa- og wellnesscentre. Herudover starter nogle også op som selvstændig kosmetikere med egen skønhedssalon – som freelance kosmetikere ved fx frisørsaloner, teatre eller tv-stationer. Se alle dine muligheder for videreuddannelse på adgangskortet på ug.dk.

Uddannelsens opbygning

Uddannelsen til kosmetiker er opbygget efter 1-2 grundforløb og et hovedforløb. 
Hvorvidt du starter på grundforløb 1 eller grundforløb 2 afhænger af din alder og uddannelsessituation. Begge grundforløb tager 6 måneder. Læs mere om grundforløb 1 og 2. 

Du kan også læse mere om uddannelsens indhold i vores lokale undervisningsplan

Grundforløb 1
Her bliver du introduceret for flere forskellige uddannelser inden for fagretningen "Mennesker, livsstil og sunhed". Du vil på grundforløb 1 derfor også blive præsenteret for opgaver inden for forskellige andre uddannelser fx: Hospitalsteknisk assistent, kosmetiker og serviceassistent. Se alle fagretninger. 

Grundforløb 2
På grundforløb 2 vælger du dig med det samme ind på en specifik uddannelse, fx kosmetiker.  

Hovedforløb
Den sidste og største del af uddannelsen kaldes hovedforløbet og varer 2 år. På hovedforløbet er du skiftevis på skolen og i lære i en virksomhed. Læretiden udgør størstedelen af hovedforløbet. På hovedforløbet skal du vælge specialisering inden for enten: spa- og wellnessbehandler eller hud- og skønhedsplejer. 

Hovedforløbet afsluttes med en skoleprøve. Består du denne, får du et svendebrev, som bevis på, at du har gennemført uddannelsen og må kalde dig faglært.

Ny mesterlære
Enkelte har også mulighed for at gå i gang med det, der kaldes ”ny mesterlære”. Ved ny mesterlære erstattes lærlingens grundforløb på skolen helt eller delvist af at være i lære ved en virksomhed. Som lærling deltager du i arbejdet og bliver lært op hos mester, men der kan være kortere skoleperioder – det kan være i forbindelse med certifikatundervisning og anden teoretisk oplæring. Læs mere om ny mesterlære. 

Hvad er adgangskravene?

Adgangskrav til grundforløb 1
Du kan starte på grundforløbet, hvis du kan nikke ja til følgende punkter:  

 1. Er erklæret uddannelsesparat.
 2. Har bestået folkeskolens afgangseksamen.
 3. Har mindst 2,0 i gennemsnitskarakter i dansk (både skriftlige og mundtlig) ved folkeskolensafgangseksamen, 10. klassesprøverne eller en tilsvarende prøve.
 4. Har mindst 2,0 i gennemsnitskarakter i matematik (skriftlige) til afgangsprøven i 9. eller ved 10. klassesprøverne (både skriftlig og mundtlig) eller en tilsvarende prøve.
 5. Har indsendt en studievalgsportfolio til skolen.
 6. Eller hvis du har en underskrevet uddannelsesaftale med en virksomhed.

Opfylder du ikke adgangskravene?

Adgangsbegrænsning - Grundforløb 2
Der er adgangsbegrænsning på uddannelsen til kosmetiker. For at blive optaget på grundforløb 2, skal du derfor enten have en læreplads, eller ansøge om en af skolens kvotepladser. 

For at komme i betragtning til en kvoteplads, skal du igennem et kort optagelsesforløb, som består af følgende:

 1. Alle ansøgere får tilsendt en optagelsesprocedure via e-boks
 2. Følges optagelsesproceduren, bliver man indkaldt til en personlig samtale
 3. Udvalgte ansøgere inviteres til en optagelsescamp.

På baggrund af en samlet vurdering, træffer Syddansk Erhvervsskole beslutning om tildeling af kvotepladserne. Du modtager svar om, hvorvidt du er tildelt en kvoteplads senest 4 uger før uddannelsesstart.

Generelle kriterier for at komme i betragtning til en kvoteplads:

 • Kan møde til tiden
 • Høj motivation for at gennemføre uddannelsen
 • Har søgt kvoteplads rettidigt.

(herudover konkrete faglige kriterier for den konkrete uddannelse).

Muligheder for læreplads

Skolens virksomhedskonsulenter arbejder for, at du som elev lettere kan finde en læreplads. Virksomhedskonsulenterne opsøger virksomheder for at få dem til at slå ledige lærepladser op, og giver gode tips, råd og vejledning til elever, som søger læreplads. 

Du kan starte i lære allerede på grundforløbet eller forud for det. For at kunne starte på hovedforløbet skal du derfor have fundet en læreplads i løbet af dit grundforløb. Det betyder, at du har mellem et halvt til et helt år til at finde en læreplads.  

Få inspiration til din lærepladssøgning.

Hvad hvis jeg ikke finder en læreplads?
Hvis du mod forventning ikke finder en læreplads, inden du starter på hovedforløbet, har du mulighed for at komme i det, der kaldes skoleoplæring. Læs mere om skoleoplæring her. 

Begrænset adgang og tilmeldingsfrister

Økonomi og varighed

Er du over 25?

Spørg os

Uddannelsessekretær Odense M

Henriette Hansen
63126807
hh@sde.dk

Vejleder Odense M

Erhvervskollegiet

Find os her

Grindsted
Odense
Munkebjergvej 130, 5230 Odense M
Vejle