Læs kosmetiker og Zoom ind på fornyelse, forkælelse og forskønnelse

I en verden fyldt med stress, støj og sociale medier higer flere og flere efter oplevelser, hvor de i mere end en forstand kan trække stikket.

Går du op i skønhed og sundhed, og elsker du at forkæle dig selv og andre med forskellige velværdsoplevelser? Så er uddannelsen som kosmetiker lige noget for dig!

Som kosmetiker vil din hverdag nemlig bestå af at give dine kunder en positiv og behagelig oplevelse, som lagres i kroppen i lang tid – både fysisk og psykisk.

I løbet af uddannelsen får du grundlæggende viden om kropspleje og lærer om de forskellige teknikker og produkter, man bruger i forbindelse med sundheds- og skønhedspleje. Du får også kendskab til anatomi, fysiologi og dermatologi, ernæring og sundhed samt kemi og erhvervsøkonomi.

Som kosmetiker vil dine primære opgaver være at:

 • Udføre ansigts-, spa- og kropsbehandlinger samt let wellnessmassage
 • Fjerne uønsket ansigtsbehåring samt farve bryn og vipper
 • Foretage manicure- og pedicurebehandlinger
 • Lægge make-up og lakere negle
 • Holde dig opdateret og rådgive kunderne om skønhed, sundhed og velvære.

Specialer
Når du uddanner dig som kosmetiker, skal du på hovedforløbet vælge at specialisere dig til enten spa- og wellnessbehandler eller hud- og skønhedsplejer.

EUX - Kosmetiker

Læs EUX og få både studentereksamen og svendebrev

Med en EUX slipper du for at vælge mellem en erhvervsuddannelse og gymnasiet. En EUX gør dig både til en dygtig håndværker med svendebrev og giver dig hue og studenterbevis. Du har fag på gymnasialt niveau samtidig med, at du arbejder praktisk på din erhvervsuddannelse.
Læs mere om EUX.

EUX kosmetiker specifikt for uddannelsen:

Hvilke videreuddannelsesmuligheder giver en EUX mig?
En EUX-eksamen giver dig adgang til flere hundrede videregående uddannelser. Kosmetikere med en EUX vælger ofte at videreuddanne sig til fx. industriel designer, grafisk designer, sygeplejerske, diætist, lægesekretær  eller fysioterapeut.

EUX hovedforløb på anden erhvervsskole

Du kan tage grundforløb 1 og 2 med EUX på Syddansk Erhvervsskole i Odense og grundforløb 2 med EUX i Grindsted. Hovedforløbet med EUX skal tages på en anden erhvervsskole. Kontakt vejlederen og høre mere om mulighederne.

Gymnasiale fag på EUX-grundforløb 1 og 2
Dansk C, engelsk C, samfundsfag C, matematik C, design C og afsætning C

Vi forbeholder os retten til ikke at oprette hold, hvis antallet af ansøgere til uddannelsen er for lavt.

Fremtidsmuligheder

De fleste kosmetikere finder job ved skønheds- og hudplejeklinikker eller i spa- og wellnesscentre. Herudover starter nogle også op som selvstændig kosmetikere med egen skønhedssalon – som freelance kosmetikere ved fx frisørsaloner, teatre eller tv-stationer.

Uddannelsens opbygning


Grundforløb 1
Hvis du har afsluttet din 9. eller 10. klasses afgangseksamen for mindre end et år siden, skal du starte på grundforløb 1 – medmindre du har en uddannelsesaftale, så starter du direkte på grundforløb 2.

Grundforløb 1 varer 20 uger. Her introduceres du for flere forskellige uddannelser inden for fagretningen "Mennesker, livsstil og sundhed", og du vil på grundforløb 1 derfor også blive præsenteret for opgaver inden for uddannelserne: frisør, tandklinikassistent og hospitalsteknisk assistent. 

Grundforløb 2
Grundforløb 2 varer - lige som grundforløb 1 - 20 uger. Du kan starte på grundforløb 2, hvis det er over 1 år siden, du afsluttede din 9. eller 10. klasses afgangseksamen, eller hvis du har gennemført grundforløb 1. På grundforløb 2 vælger du dig med det samme ind på en specifik uddannelse, fx. kosmetiker. 

Hovedforløb
Den sidste og største del af uddannelsen kaldes hovedforløbet og varer 2 år. På hovedforløbet er du skiftevis på skolen og i lære i en virksomhed. Læretiden i virksomheden udgør størstedelen af hovedforløbet.

På hovedforløbet får du de specifikke kompetencer, som du skal bruge til at udføre de faglige udfordringer, du vil støde på, når du er færdig med uddannelsen. På hovedforløbet skal du vælge specialisering inden for enten: spa- og wellnessbehandler eller hud- og skønhedsplejer. 

Hovedforløbet afsluttes med en såkaldt svendeprøve, der er en prøve i det, du har lært i løbet af uddannelsen. Består du denne, får du et svendebrev, som bevis på, at du har gennemført uddannelsen og må kalde dig faglært.

Ny mesterlære
Enkelte har også mulighed for at gå i gang med det, der kaldes ’ny mesterlære’. Ny mesterlære er for dig som gerne vil hurtigt i gang med det praktiske arbejde, og som samtidig lærer bedst via praktik.

Som elev i ny mesterlære begynder du din erhvervsuddannelse med at blive oplært på arbejdspladsen hos din mester, fremfor at skulle starte på erhvervsskolen. Den grundlæggende praktiske oplæring du får der, træder i stedet for skoleundervisningen på grundforløbet. Læs mere om ny mesterlære. 

Hvad er adgangskravene?

Adgangskrav til grundforløb
Du kan starte på grundforløbet, hvis du kan nikke ja til følgende punkter:  

 1. Er erklæret uddannelsesparat.
 2. Har bestået folkeskolens afgangseksamen.
 3. Har mindst 2,0 i gennemsnitskarakter i dansk (både skriftlige og mundtlige karakterer) og matematik (skriftlige) til afgangsprøven i 9. eller 10. klasse eller en tilsvarende prøve.
 4. Eller hvis du har en underskrevet uddannelsesaftale med en virksomhed inden opstart.

Opfylder du ikke adgangskravene?

Adgangsbegrænsning - Grundforløb 2
Der er adgangsbegrænsning på uddannelsen til kosmetiker. For at blive optaget på grundforløb 2, skal du derfor enten have en læreplads, eller ansøge om en af skolens kvotepladser. 

For at komme i betragtning til en kvoteplads, skal du igennem et kort optagelsesforløb, der består af en skriftlig opgave og en samtale. Du vil modtage vejledning til begge dele, når du har søgt optagelse.

På baggrund af en samlet vurdering, træffer Syddansk Erhvervsskole beslutning om tildeling af kvotepladserne. Du modtager svar om, hvorvidt du er tildelt en kvoteplads senest 2 uger før uddannelsesstart.

Generelle kriterier for at komme i betragtning til en kvoteplads:

 • Kan møde til tiden
 • Høj motivation for at gennemføre uddannelsen
 • Har søgt kvoteplads rettidigt.

(herudover konkrete faglige kriterier for den konkrete uddannelse).

Muligheder for læreplads

Skolen har et praktikkorps på ca. 20 ansatte, der udelukkende arbejder for, at du som elev lettere kan finde en læreplads. Praktikkorpset opsøger virksomheder for at få dem til at slå ledige lærepladser op, og giver gode tips, råd og vejledning til elever, som søger læreplads. 

Du skal første gang i lære på hovedforløbet. For at kunne starte på hovedforløbet skal du derfor have fundet en læreplads i løbet af dit grundforløb. Det betyder, at du har mellem 20 og 40 uger til at finde en læreplads.  

Få inspiration til din lærepladssøgning. 

Hvad hvis jeg ikke finder en læreplads?
Hvis du mod forventning ikke finder en læreplads, inden du starter på hovedforløbet, har du mulighed for at komme i det, der kaldes skolepraktik.  Læs mere om skolepraktik. 

Begrænset adgang og tilmeldingsfrister

Økonomi og varighed

Er du over 25?

Spørg os

Uddannelsessekretær Odense M

Henriette Hansen
63126807
hh@sde.dk

Vejleder Odense M

Henrik Fisker Olesen
24946114
heol@sde.dk

Erhvervskollegiet - Bo tæt på

Find os her

Grindsted
Odense
Munkebjergvej 130, 5230 Odense M
Vejle

Lokal undervisningsplan (LUP)