En håndværker med hoved og hænder skruet rigtigt på
Tidligere indstillede man maskiner ved at trykke og dreje på selve maskinen. I dag programmerer man maskinerne ved hjælp af computerteknologi, som kræver overblik, strategi og præcision.
Hvis du synes, det er fantastisk og fascinerende, at man kan programmere CNC-styrede maskiner til at udføre præcise dreje- og fræseprocesser, så er maskinretningen lige noget for dig. Her bliver du nemlig specialist i at udtænke, udregne og udvikle specialløsninger i metal og plast.
Med specialet maskin får du en solid allround uddannelse inden for metalområdet. Du kommer til at lære en masse om indstilling, programmering og betjening af CNC-bearbejdningscentre og alle de maskiner, du møder i de moderne jern- og metalvirksomheder. Hertil kommer hele spektret af reparations- og vedligeholdelsesopgaver på moderne produktionsudstyr, som du selvfølgelig også komme til at stifte bekendtskab med i løbet af uddannelsen.
Som industritekniker med speciale i maskin vil dine primære opgaver være at:
- Arbejde med produktionstegninger og computerstyrede tegneprogrammer (CAD/CAM-systemer)
- Opstille og programmere computerstyrede maskiner (CNC-maskiner)
- Fremstille og vedligeholde maskiner, maskindele og produktionsanlæg
- Udføre kvalitetskontrolog medvirke til udvikling af nye produkter sammen med kolleger i virksomheden
- Bearbejde forskellige råmaterialerpå drejebænke, fræse- og boremaskiner.
Varighed
3 år og 6 måneder + grundforløb.
Økonomi
SU og elevløn.
Syddansk Erhvervsskole forbeholder sig retten til ikke at oprette hold, hvis antallet af deltagere på uddannelsen er meget lavt. Vi vil i så fald være behjælpelige med at henvise til en anden skole, så uddannelsen så vidt muligt kan fuldføres et andet sted.
- Er erklæret uddannelsesparat eller er på baggrund af en samtale med erhvervsskolen blevet vurderet parat.
- Har bestået folkeskolens afgangseksamen.
- Har mindst 2,0 i gennemsnitskarakter i dansk (både skriftlige og mundtlig) ved folkeskolensafgangseksamen, 10. klassesprøverne eller en tilsvarende prøve.
- Har mindst 2,0 i gennemsnitskarakter i matematik (skriftlige) til afgangsprøven i 9. eller ved 10. klassesprøverne (både skriftlig og mundtlig) eller en tilsvarende prøve.
- Har indsendt en studievalgsportfolio til skolen (gælder kun grundforløb 1).
- Eller hvis du har en underskrevet uddannelsesaftale med en virksomhed.
Hvis du er fyldt 25 år, kan du starte på en såkaldt EUV (erhvervsuddannelse for voksne). En EUV er et målrettet forløb, der som regel er kortere end en tilsvarende erhvervsuddannelse for unge. Læs mere om EUV.
Overlærer Vejle
Bo tæt på din uddannelse, by og fritidsliv og bliv en del af et aktivt studiemiljø med fællesskab og fede aktiviteter.
Har du mere end 1 time og 15 minutters offentlig transporttid mellem dit hjem og din uddannelse? Så kan du kan bo på erhvervskollegiet.