En uddannelse i en teknisk branche
i konstant udvikling
VVS-energiuddannelsen er en god uddannelse for dig, der interesserer sig for klima, miljø og de forhold, som påvirker os mennesker i hverdagen. Overordnet kan man sige, at vi gennem vores uddannelse arbejder for, at der bliver brugt mindre energi, så vi ikke ødelægger miljøet og vores klima.
Kravene og reglerne på området, som VVS- og energispecialister beskæftiger sig inden for, bliver strengere og strengere. Og produkterne, kunderne kan vælge imellem, bliver flere og flere. Der er derfor stort behov for eksperter på området, som både kan levere gode råd, vejledning og viden til kunder og samarbejdspartnere.
I løbet af uddannelsen lærer du forskellige VVS- og energiinstallationer at kende, så du kan installere, betjene og reparere dem. Du udsættes for teknisk krævende opgaver, som gør dig i stand til at tænke kreativt for at finde den bedste løsning for både kunden og miljøet. Herudover er god kundekontakt og vejledning en vigtig del af uddannelsesforløbet – og dit efterfølgende liv på arbejdsmarkedet.
Som uddannet inden for VVS-energi vil dine primære opgaver være at:
- Installere, reparere og servicere alt inden for vand, varme og sanitet
- Lave tag, facade og tagrender
- Installere solvarme, varmepumper og andre alternativ energikilder
- Rådgive og vejlede kunderne i forhold til valg og optimal udnyttelse af installationerne
- Holde dig opdateret med nye tendenser, teknologier og muligheder på området.
Specialer og trin
Når du uddanner dig inden for VVS-energi på Syddansk Erhvervsskole, skal du på hovedforløbet vælge at specialisere dig til enten VVS og blikkenslager, VVS-energispecialist eller VVS-installationstekniker.
EUX - VVS- og energispecialist
Læs EUX og få både studentereksamen og svendebrev
Med en EUX slipper du for at vælge mellem en erhvervsuddannelse og gymnasiet. En EUX gør dig både til en dygtig håndværker med svendebrev og giver dig hue og studenterbevis. Du har fag på gymnasialt niveau samtidig med, at du arbejder praktisk på din erhvervsuddannelse.
Læs mere om EUX.
EUX VVS- og energispecialist - specifikt for uddannelsen:
Hvilke videreuddannelsesmuligheder giver en EUX mig?
Du får et svendebrev, som giver dig adgang til at arbejde inden for dit fag med gode muligheder for forskellige karriereveje, fx som faglært VVS- og energispecialist. Uddannelsen giver adgang til en række videregående uddannelser som fx diplomingeniør, maskinmester eller civilingeniør. Det forudsætter blot, at du vælger matematik på A-niveau. Se alle dine muligheder på adgangskortet på ug.dk.
Gymnasiale fag på EUX-grundforløb 1 og 2
Dansk C, engelsk C, samfundsfag C, matematik C, fysik C, teknologi C
Hvis det er mere end 1 år siden, du afsluttede 9. eller 10. klasse og her har haft samfundsfag, engelsk og dansk på minimum C-niveau, starter du på grundforløb 2, og skal kun have matematik, fysik og teknologi – alle på C-niveau.
Gymnasiale fag på EUX-hovedforløbet
Dansk A. teknikfag A, engelsk B, fysik B, matematik B, kemi C, industriteknologi B, større skriftlig opgave (SSO), eksamensprojekt
Mulige valgfag
Matematik A (hvilket giver dig mulighed for at søge direkte ind på ingeniørstudiet på landets universiteter).
Vi forbeholder os retten til ikke at oprette hold, hvis antallet af ansøgere til uddannelsen er for lavt.
Fremtidsmuligheder
Du bliver typisk ansat i private VVS- eller entreprenørvirksomheder eller starter måske dit eget. Der er gode jobmuligheder, da der er stor efterspørgsel efter nye lærlinge til branchen.
Kan jeg videreuddanne mig?
Med VVS- og energiuddannelsen i bagagen er der mulighed for at videreuddanne dig til fx VVS-installatør, produktionsteknolog, bygningskonstruktør eller diplomingeniør. Se alle dine muligheder for videreuddannelse på adgangskortet på ug.dk.
Uddannelsens opbygning
VVS-energiuddannelsen er opbygget efter 1-2 grundforløb og et hovedforløb.
Hvorvidt du starter på grundforløb 1 eller grundforløb 2 afhænger af din alder og uddannelsessituation. Begge grundforløb tager 6 måneder. Læs mere om grundforløb 1 og 2.
Du kan også læse mere om uddannelsens indhold i vores lokale undervisningsplan.
Grundforløb 1
Her bliver du introduceret for flere forskellige uddannelser inden for fagretningen "Byggeri, energi og konstruktion". Du vil på grundforløb 1 derfor også blive præsenteret for opgaver inden for forskellige andre uddannelser fx: Tømrer, murer og bygningsmaler. Se alle fagretninger.
Grundforløb 2
På grundforløb 2 vælger du dig med det samme ind på en specifik uddannelse, fx VVS-ergiuddannelsen.
Hovedforløb
Den sidste og største del af uddannelsen kaldes hovedforløbet og 3 år og mellem 3-6 måneder.
På hovedforløbet er du skiftevis på skolen og i lære i en virksomhed. Læredelen i virksomheden udgør størstedelen af hovedforløbet. På hovedforløbet skal du vælge din specialisering indenfor enten: VVS og blikkenslager, VVS og energispecialist, eller VVS og installationstekniker.
Hovedforløbet afsluttes med en såkaldt svendeprøve, der er en prøve i det, du har lært i løbet af uddannelsen. Består du denne, får du et svendebrev, som bevis på, at du har gennemført uddannelsen og må kalde dig faglært.
Muligheder for læreplads
På uddannelsen forventer arbejdsgiverne et stort behov for arbejdskraft, og du har derfor gode chancer for at finde en læreplads.
Skolens virksomhedskonsulenter arbejder for, at du som elev lettere kan finde en læreplads. Virksomhedskonsulenterne opsøger virksomheder for at få dem til at slå ledige lærepladser op, og giver gode tips, råd og vejledning til elever, som søger læreplads.
Du skal første gang i lære på hovedforløbet. For at kunne starte på hovedforløbet skal du derfor have fundet en læreplads i løbet af dit grundforløb. Det betyder, at du har mellem et halvt til et helt år til at finde en læreplads.
Få inspiration til din lærepladssøgning.
Hvad hvis jeg ikke finder en læreplads?
Hvis du mod forventning ikke finder en læreplads, inden du starter på hovedforløbet, har du mulighed for at komme i det, der kaldes skoleoplæring. Læs mere om skoleoplæring her.
Varighed
3 år og 3 måneder - 3,5 år + grundforløb
Økonomi
SU og elevløn.
Deltagerbetaling
Du skal selv anskaffe sikkerhedssko, passende arbejdstøj, lommeregner og tegneredskaber.
Syddansk Erhvervsskole forbeholder sig retten til ikke at oprette hold, hvis antallet af deltagere på uddannelsen er meget lavt. Vi vil i så fald være behjælpelige med at henvise til en anden skole, så uddannelsen så vidt muligt kan fuldføres et andet sted.
- Er erklæret uddannelsesparat eller er på baggrund af en samtale med erhvervsskolen blevet vurderet parat.
- Har bestået folkeskolens afgangseksamen.
- Har mindst 2,0 i gennemsnitskarakter i dansk (både skriftlige og mundtlig) ved folkeskolensafgangseksamen, 10. klassesprøverne eller en tilsvarende prøve.
- Har mindst 2,0 i gennemsnitskarakter i matematik (skriftlige) til afgangsprøven i 9. eller ved 10. klassesprøverne (både skriftlig og mundtlig) eller en tilsvarende prøve.
- Har indsendt en studievalgsportfolio til skolen (gælder kun grundforløb 1).
- Eller hvis du har en underskrevet uddannelsesaftale med en virksomhed.
Hvis du er fyldt 25 år, kan du starte på en såkaldt EUV (erhvervsuddannelse for voksne). En EUV er et målrettet forløb, der som regel er kortere end en tilsvarende erhvervsuddannelse for unge. Læs mere om EUV.
Studievejleder Odense C
Uddannelsessekretær Odense C
Bo tæt på din uddannelse, by og fritidsliv og bliv en del af et aktivt studiemiljø med fællesskab og fede aktiviteter.
Har du mere end 1 time og 15 minutters offentlig transporttid mellem dit hjem og din uddannelse? Så kan du kan bo på erhvervskollegiet.
Risingsvej i Odense
Tjek skolen ud
I denne video kan du opleve Risingsvej. Se vores undervisningsmiljøer, værksteder, kantinen, de fede studiemiljøer og meget mere. På denne adresse finder du uddannelserne inden for robot, teknologi og automatik og byggeri, energi og konstruktion.