Slagtere kan også være gourmet
Det er ikke råt kød og blod det hele, når man er slagter. Friske færdigretter, smukke anretninger og gourmetmad er i højere grad hverdagen i et job, hvor inspiration til og rådgivning om mad fylder mere og mere. Og muligheden for at få læreplads er også indbydende.
Inspiration til næste måltid, rådgivning om madens indhold og et stort fokus på gourmetanretninger. Dét er hverdagen for en moderne slagter. Og faktisk i en sådan grad, at uddannelsen til det, der i dag bliver kaldt detailslagter, måske om kort tid kommer til at hedde gourmetslagter. Og når de unge først får indblik i, hvad en moderne slagter egentlig arbejder med, vil de gerne ind på uddannelsen.
”Vi lader grundforløbseleverne komme ind på uddannelsen og se på første hånd, at det er et spændende og udfordrende job, og vi oplever, at mange søger ind, når de har set uddannelsen med egne øjne”, fortæller Lars Mølgaard, der er afdelingsleder på Syddansk Erhvervsskoles Center for Fødevareuddannelser. Han forklarer videre:
”Der findes to typer slagtere. Den mere traditionelle industrislagter og detailslagtere. Detailslagterne har ikke så meget fokus på udskæring af kød, men mere på processen bagefter, hvor de står for anretning og tilberedning af kødet.”
Detailslagtere kan opdeles i butiksslagtere, som tilbereder færdigretter og kød til salg i supermarkeder, og delikatesseslagtere, som laver friske færdigretter og smørrebrød – altså jobs, som minder mere om kok eller kantineleder.
Nye moderne lokaler
Lars Mølgaard fortæller, at han i sit daglige arbejde på skolen i Vejle støder på mange fordomme om uddannelsen, og at skolen arbejder målrettet på at oplyse eleverne om de mange muligheder i branchen.
I arbejdet med at vise eleverne kvaliteten af uddannelsen, har skolen investeret i en større ombygning af slagterlokalerne.
”Vi har fået et helt nyt opskæringslokale, pølsemageri og nyt stort butikslokale. Formålet er at få flere kvadratmeter, men også at kunne tilbyde optimale forhold til slagtereleverne. Vi vil gerne vise potentielle elever, at uddannelsen er attraktiv, og det skal gerne afspejles i inspirerende og opdaterede lokaler,” siger Lars Mølgaard.
Gode jobmuligheder
Føler du dig fristet af udsigten til at arbejde med lækkert kød, smukke anretninger og glade kunder, kan du se frem til at komme ud i en branche, der sulter efter arbejdskraft.
”På nuværende tidspunkt har vi 12 elever til 25-30 praktikpladser, og på landsplan mangler der mindst 250 elever for at dække branchens behov. Flere elever troede, de skulle være kokke, men da de hørte om muligheden for praktikplads og de varierede arbejdsopgaver, valgte de at søge ind på delikatesse eller detailslagter,” fortæller Lars Mølgaard og tilføjer:
”Som slagter får du et godt håndværk, mulighed for at arbejde med lækre råvarer og gode chancer for beskæftigelse. Og så kommer du ud i en branche med stolte traditioner og masser af kvalitet.”
Læs mere om uddannelsen på sde.dk