Som gourmetslagter giver du danskerne god kvalitet og gode madoplevelser

Vil du hellere gå bland-selv-amok i en slagterbutik end i en slikbutik, så er det her uddannelsen for dig – hvis du vel og mærke kan nøjes med et par smagsprøver om dagen. Og kan du overføre din glæde for godt kød til kunderne, så skal du nok blive til noget inden for slagterfaget.

Der var engang, hvor man blev mødt af pølser, råt kød, pålæg – og en mand med sort bowlerhat, når man besøgte slagteren. I dag er det lige så almindeligt at finde salater, kartoffelprodukter, sauce, desserter og færdigretter samt convenience i butikken. Kunderne efterspørger nemlig ikke kun kød, men måltider, når de besøger den lokale slagter eller slagterafdeling. Fremtidens gourmetslagtere skal derfor ikke kun kunne skære kød og kunne anbefale tilberedningsmetode og tilbehør – de skal i stigende grad selv sørge for hele menuer.

Med en uddannelse som gourmetslagter lærer du en masse om opskæring og bearbejdning af al slags kød samt tilberedning og anretning af råvarerne. Du lærer også at lave nemme færdigretter, som forbrugerne  kan tage med hjem og varme eller færdigtilberede. Det er med andre ord ikke ”bare” kød, men også viden om råvarer og sammensætning, der fylder noget i undervisningen og dagligdagen. Herudover fylder kvalitetsbevidsthed og hygiejne meget i uddannelsen.

Som gourmetslagter vil dine primære opgaver være at:

  • Udskære kød og fremstille delikatesser, postejer og pålæg samt smørrebrød
  • Tilberede hele og dele af måltider
  • Sælge og vejlede kunderne i tilberedningen og valg af tilbehør
  • Kontrollere hygiejne og renlighed I butikken og baglokalet
  • Holde dig opdateret og bidrage til udvikling af produkter og færdigretter.

Specialer
Når du uddanner dig til gourmetslagter, skal du på hovedforløbet vælge mellem specialerne: butik eller delikatesse.

Fremtidsmuligheder

Som færdiguddannet gourmetslagter vil du typisk finde job i enten slagter-, fisk- eller vildtforretninger, i delikatesseafdelingen i et supermarked eller cateringfirmaer. Enkelte vælger også at starte egen virksomhed.

Der er gode jobmuligheder, da der er stor efterspørgsel efter nye lærlinge til branchen.

Kan jeg videreuddanne mig?
Som gourmetslagter kan du bl.a. videreuddanne dig til blandt andet procesteknolog, ernæringsteknolog eller fødevareteknolog. Se alle dine muligheder for videreuddannelse på adgangskortet på ug.dk.   

Uddannelsens opbygning

Uddannelsen til gourmetslagter er opbygget efter 1-2 grundforløb og et hovedforløb. 
Hvorvidt du starter på grundforløb 1 eller grundforløb 2 afhænger af din alder og uddannelsessituation. Begge grundforløb tager 6 måneder Læs mere om grundforløb 1 og 2. 

Du kan også læse mere om uddannelsens indhold i vores lokale undervisningsplan. 

Grundforløb 1
Her introduceres du for flere forskellige uddannelser inden for fagretningen "Gastronomi, ernæring og service", og du vil på grundforløb 1 derfor også blive præsenteret for opgaver inden for forskellige andre uddannelser fx: Bager og konditor, gourmetslagter, tjener og serviceassistent. Se alle fagretninger. 

Grundforløb 2
På grundforløb 2 vælger du dig med det samme ind på en specifik uddannelse, fx gourmetslagter. 

Hovedforløb
Den sidste og største del af en erhvervsuddannelse kaldes hovedforløbet og varer 3 år. På hovedforløbet er du skiftevis på skolen og i lære i en virksomhed. Læretiden i virksomheden udgør størstedelen af hovedforløbet.

På hovedforløbet skal du vælge at specialisere dig for enten: butik eller delikatesse. Har du lyst til hurtigt at komme ud på arbejdsmarkedet, kan trinnet gourmetslagteraspirant være det rette for dig. Her får du dog ikke svendebrev, og dine arbejdsopgaver vil have mere rutinemæssig karakter, end hvis du gennemfører hele gourmetslagteruddannelsen.

Hovedforløbet afsluttes med en svendeprøve, der er en prøve i det, du har lært i løbet af uddannelsen. Består du denne, får du et svendebrev, som bevis på, at du har gennemført uddannelsen og må kalde dig faglært.

Ny mesterlære
Enkelte har også mulighed for at gå i gang med det, der kaldes ”ny mesterlære”. Ved ny mesterlære erstattes lærlingens grundforløb på skolen helt eller delvist af at være i lære ved en virksomhed. Som lærling deltager du i arbejdet og bliver lært op hos mester, men der kan være kortere skoleperioder – det kan være i forbindelse med certifikatundervisning og anden teoretisk oplæring. Læs mere om ny mesterlære. 

Muligheder for læreplads

Skolens virksomhedskonsulenter arbejder for, at du som elev lettere kan finde en læreplads. Virksomhedskonsulenterne opsøger virksomheder for at få dem til at slå ledige lærepladser op og giver gode tips, råd og vejledning til elever, som søger læreplads. 

Du kan starte i lære allerede på grundforløbet eller forud for det. For at kunne starte på hovedforløbet, skal du derfor have fundet en læreplads i løbet af dit grundforløb. Det betyder, at du har mellem et halvt til et helt år til at finde en læreplads.  

Få inspiration til din lærepladssøgning. 

Økonomi og varighed

Adgangskrav

Er du over 25?

Spørg os

Studievejleder Vejle

Uddannelsessekretær Vejle

Mette Larsen
76426242
mela@sde.dk

Find os her

Grindsted
Odense
Vejle
Boulevarden 36, 7100 Vejle

Erhvervskollegiet