Som gourmetslagter Giver du danskerne god kvalitet og gode madoplevelser

Vil du hellere gå bland-selv-amok i en slagterbutik end i en slikbutik, så er det her uddannelsen for dig – hvis du vel og mærke kan nøjes med et par smagsprøver om dagen. Og kan du overføre din glæde for godt kød til kunderne, så skal du nok blive til noget inden for slagterfaget.

Der var engang, hvor man blev mødt af pølser, råt kød, pålæg – og en mand med sort bowlerhat, når man besøgte slagteren. I dag er det lige så almindeligt at finde salater, kartoffelprodukter, sauce, desserter og færdigretter samt convenience i butikken. Kunderne efterspørger nemlig ikke kun kød, men måltider, når de besøger den lokale slagter eller slagterafdeling. Fremtidens gourmetslagtere skal derfor ikke kun kunne skære kød og kunne anbefale tilberedningsmetode og tilbehør – de skal i stigende grad selv sørge for hele menuer.

Med en uddannelse som gourmetslagter lærer du en masse om opskæring og bearbejdning af al slags kød samt tilberedning og anretning af råvarerne. Du lærer også at lave nemme færdigretter, som forbrugerne  kan tage med hjem og varme eller færdigtilberede. Det er med andre ord ikke ”bare” kød, men også viden om råvarer og sammensætning, der fylder noget i undervisningen og dagligdagen. Herudover fylder kvalitetsbevidsthed og hygiejne meget i uddannelsen.

Som gourmetslagter vil dine primære opgaver være at:

  • Udskære kød og fremstille delikatesser, postejer og pålæg samt smørrebrød
  • Tilberede hele og dele af måltider
  • Sælge og vejlede kunderne i tilberedningen og valg af tilbehør
  • Kontrollere hygiejne og renlighed I butikken og baglokalet
  • Holde dig opdateret og bidrage til udvikling af produkter og færdigretter.

Specialer og trin
Når du uddanner dig til gourmetslagter på Syddansk Erhvervsskole, skal du på hovedforløbet vælge mellem specialerne: butik eller delikatesse.
Har du lyst til hurtigt at komme ud på arbejdsmarkedet, kan trinnet gourmetslagteraspirant være det rette for dig. Her får du dog ikke svendebrev, og dine arbejdsopgaver vil have mere rutinemæssig karakter, end hvis du gennemfører hele gourmetslagteruddannelsen.

Fremtidsmuligheder

Som færdiguddannet gourmetslagter vil du typisk finde job i enten slagter-, fisk- eller vildtforretninger, i delikatesseafdelingen i et supermarked eller cateringfirmaer. Enkelte vælger også at starte egen virksomhed.

Der er gode jobmuligheder, da der er mangel på lærlinge og arbejdskraft i branchen.

Kan jeg videreuddanne mig?
Som gourmetslagter kan du bl.a. videreuddanne dig til blandt andet procesteknolog, ernæringsteknolog eller fødevareteknolog.

Uddannelsens opbygning



Grundforløb 1
Hvis du har afsluttet din 9. eller 10. klasses afgangseksamen for mindre end et år siden, skal du starte på grundforløb 1 – medmindre du har en uddannelsesaftale, så starter du direkte på grundforløb 2.

Grundforløb 1 varer 20 uger. Her introduceres du for flere forskellige uddannelser inden for fagretningen "Gastronomi, ernæring og service", og du vil på grundforløb 1 derfor også blive præsenteret for opgaver inden for forskellige andre uddannelser fx: Bager og konditor, ernæringsassistent, tjener og serviceassistent.

Grundforløb 2
Grundforløb 2 varer - lige som grundforløb 1 - 20 uger. Du kan starte på grundforløb 2, hvis det er over 1 år siden, du afsluttede din 9. eller 10. klasses afgangseksamen, eller hvis du har gennemført grundforløb 1. På grundforløb 2 vælger du dig med det samme ind på en specifik uddannelse, fx gourmetslagter. 

Hovedforløb
Den sidste og største del af en erhvervsuddannelse kaldes hovedforløbet og varer 3 år. På hovedforløbet er du skiftevis på skolen og i lære i en virksomhed. Læretiden i virksomheden udgør størstedelen af hovedforløbet.

På hovedforløbet får du de specifikke kompetencer, som du skal bruge til at udføre de faglige udfordringer, du vil støde på, når du er færdig med uddannelsen. På hovedforløbet skal du vælge at specialisere dig for enten: butik eller delikatesse. En anden mulighed er at stoppe på trinnet som gourmetslagteraspirant, her får du dog ikke svendebrev. 

Hovedforløbet afsluttes med en svendeprøve, der er en prøve i det, du har lært i løbet af uddannelsen. Består du denne, får du et svendebrev, som bevis på, at du har gennemført uddannelsen og må kalde dig faglært.

Ny mesterlære
Enkelte har også mulighed for at gå i gang med det, der kaldes ’ny mesterlære’. Ny mesterlære er for dig som gerne vil hurtigt i gang med det praktiske arbejde, og som samtidig lærer bedst via praktik.

Som elev i ny mesterlære begynder du din erhvervsuddannelse med at blive oplært på arbejdspladsen hos din mester, fremfor at skulle starte på erhvervsskolen. Den grundlæggende praktiske oplæring du får der, træder i stedet for skoleundervisningen på grundforløbet. Læs mere om ny mesterlære. 

Muligheder for læreplads

Uddannelsen er en fordelsuddannelse. Det vil sige, at der er stor sandsynlighed for at få læreplads inden for 3 måneder efter grundforløbets 2. del.

Skolen har et praktikkorps på ca. 20 ansatte, der udelukkende arbejder for, at du som elev lettere kan finde en læreplads. Praktikkorpset opsøger virksomheder for at få dem til at slå ledige lærepladser op, og giver gode tips, råd og vejledning til elever, som søger læreplads. 

Du skal første gang i lære på hovedforløbet. For at kunne starte på hovedforløbet skal du derfor have fundet en læreplads i løbet af dit grundforløb. Det betyder, at du har mellem 20 og 40 uger til at finde en læreplads.  

Få inspiration til din lærepladssøgning. 

Økonomi og varighed

Adgangskrav

Er du over 25?

Spørg os

Studievejleder Vejle

Dorte Bladt
24969382/24969382
dob@sde.dk

Uddannelsessekretær Vejle

Maja Majbrith Mølgaard
76426242
mmh@sde.dk

Find os her

Grindsted
Odense
Vejle
Boulevarden 36, 7100 Vejle

Erhvervskollegiet - Bo tæt på

Lokal undervisningsplan (LUP)