Nyt springbræt til fynske unges fremtid

Den nye uddannelse til automatiktekniker i Odense kan blive de teknologi-kyndige unges springbræt til et fremtidigt job inden for robot- og automationsbranchen. Der var en overvældende interesse for skolens infomøde den 14. juni.
15/6 2017 - kabr

Arrangementet trak 70 interesserede til for at høre, hvad eleverne Laura Sixhøj og Jonas Møllegaard fra Vejle og de fynske virksomheder kunne sige om robot, teknologi og automatik.

Direktør Lars Bregnehøj, Syddansk Erhvervsskole glæder sig over infomødets fremmøde:
Vi er i fuld gang med at bygge fremtidens undervisningslokale med højt til loftet, så der er plads til alt det nyindkøbte udstyr, der skal ruste de teknologi-kyndige piger og drenge til fremtidens arbejdsmarked. Derfor glæder det mig at se de mange forventningsfulde, der kom for at snuse til vores uddannelser inden for automatik, robotteknologi og industriteknik”, siger Lars Bregnehøj.

Virksomhedernes deltagelse viste, at de teknologi-kyndige unge er efterspurgte
En væsentlig motivationsfaktor, når ungevælger en erhvervsuddannelse, er kombinationen mellem teori og praksis. Forventningerne til at få en læreplads er derfor høje. Heldigvis kunne infomødets fremmødte virksomheder forsikre deltagerne om, at der er lærepladser at få inden for automatik og robotteknologi.

Odense Robotics repræsenterede de højteknologiske virksomheder i den fynske robotbranche, og deltog i aftenens infomøde for at forsikre de teknologi-kyndige unge om, at deres kompetencer er stærkt efterspurgte både undervejs i uddannelsen, og når de står med svendebrevet i hånden:

Virksomhederne i den fynske robot-og automationsklynge er i rivende udvikling, og går sammen om at ansætte 30 procent flere elever og unge studerende frem mod 2020. Deres største udfordring er at skaffe arbejdskraft. 80% af virksomhederne har udfordringer med at finde kvalificerede medarbejdere.
Vi står på en brandvarm platform, hvor mangel på kvalificerede medarbejdere kan blive en hindring for den fortsatte vækst”, siger Peter Falk forretningsudvikler, Odense Robotics

En uddannelse tæt på virkeligheden
På den nye uddannelse i Odense lærer eleverne bl.a. om robotter, styringsteknik, programmering, el-lære og sikkerhed. På uddannelsen bliver eleverne trænet i de helt små dele og får gennem det praktiske arbejde det store overblik omsat til den bedste løsning. En uddannelsesform, som tiltalte 27 årige Louise Dissing, der deltog i informationsmødet onsdag aften:

”Jeg er allermest interesseret i programmeringsdelen og overvejer stærkt uddannelsen til automatiktekniker. Da jeg var lille sad jeg med min far og klippede ledninger, og var lidt nørdet uden at vide det. Jeg kom først ind på web-integratoruddannelsen i Odense, og synes det var fedt. Sidenhen har jeg fundet ud af jeg gerne vil være den, der får det til at ske altså have det mere i hænderne. Arbejdet med min far var den gang at sætte ledninger til maskiner i vaskehaller og installere det her program. Tanken om at nu sad der et eller andet i en vaskehal, som jeg havde lavet, gjorde mig stolt”, fortæller Louise Dissing, 27 år.

Fakta om uddannelsen til automatiktekniker
Eleverne lærer bl.a. om robotter, styringsteknik, PLC, El-pneumatik og pneumatik samt generel el-lære og sikkerhed som er basis for uddannelsen. På uddannelsen bliver eleverne trænet i de helt små dele og får gennem det praktiske arbejde det store overblik gjort til den bedste løsning, hvor der er flere løsninger på samme udfordring. Man arbejder meget med projekter i grupper for at være så tæt på virkeligheden som muligt, fordi tværfagligt samarbejde med kollegerne er en stor del af arbejdet som automatiktekniker. Med en uddannelse som automatiktekniker i bagagen kan de unge læse videre til it- og elektronikteknolog, automationsteknolog, installatør, maskinmester, diplomingeniør eller civilingeniør.

Fakta om udstyr i automationslaboratoriet
Der er indkøbt udstyr for 5 mio. DKK til det 221 m2 store værkstedsmiljø med 110 m2 repos, hvor robotter og laboratorieudstyr skal bruges i undervisningen til automatiktekniker. Noget af det udstyr de nye elever skal tage i brug er: VR briller, et sorteringsanlæg med robotter fra ABB, diverse transportbånd med censorer, festoudstyr (automationsudstyr specielt udviklet til laboratorieforsøg), reguleringsstande (både med motorer og med væske), PLC og frekvensomformere.


Automatikteknikereleverne Laura Sixhøj og Jonas Møllegaard fra Vejle var med til infomødet, hvor de begejstret fortalte om at være i lære som automatiktekniker. Jonas viste billeder fra en almindelig arbejdsplads på raffinaderiet Shell ved Fredericia.