STX er ikke nødvendigvis godt for alle

”Det er lidt svært at forklare hvorfor”, fortæller 18-årige Kathrine Møller. Men hun havde det ikke så godt på gymnasiet. Klassekammeraterne var flinke nok, og det var lærerne også. Meeen...
Kathrine følte sig fejlanbragt. Hun hørte ikke hjemme i denne 1. g-klasse, og selv om hun beskriver sig selv som den boglige type, der kan lide at lave lektier, savnede hun noget praktisk at lave. 

Kun at bruge hovedet var ikke nok for Kathrine, der altid har elsket at lave mad og bage kager. Gerne til mange.

Pludselig gik det stærkt

”Det var egentlig to trælse måneder, jeg tilbragte på gymnasiet, så da min gamle UU-vejler fra folkeskolen anbefalede mig EUX-uddannelsen som ernæringsassistent, gik det hele pludselig meget stærkt. 

To dage efter startede jeg i EUX-klassen på Syddansk Erhvervsskole, og her har jeg det bare fantastisk dejligt”, fortæller Kathrine.

Kathrines to måneder på gymnasiet var ikke spildt. Begrebet hedder merit og betyder, at hun i sin nye uddannelse får godskrevet den undervisning, hun modtog i gymnasiet.

Kathrine behøvede derfor ikke starte helt forfra på erhvervsskolen, men kunne træde ind i en allerede etableret EUX-klasse.

”Og det er gået meget fint”, fortæller Kathrine i en pause efter en af kemitimerne på Syddansk Erhvervsskole.

En overskuelig klasse
Blandt så meget andet trives hun med, at EUX-klassen er overskuelig. Hvor hun på gymnasiet befandt sig blandt 29 klassekammerater, har hun nu blot en halv snes EUX-kollegaer omkring sig.

”Jeg kan godt lide små klasser. Man bliver mere tryg og kan bedre få hjælp. Store klasser kan godt virke stressende”, siger Kathrine, der modtager EUX-uddannelsens kombination af svendebrev som ernæringsassistent og studenterbevis mod slutningen af 2018.

I dag betragter hun de to måneder på gymnasiet som et fejltrin:

”Men jeg følte mig jo tiltrukket af alle de kreative fag, som gymnasiet tilbyder. Musik, for eksempel. Og mindst halvdelen af min folkeskoleklasse søgte i 1. g. Men tommelfingeren vender ikke altid i vejret. Det almene gymnasium er ikke nødvendigvis godt for alle. Det var det ikke for mig i hvert fald”.  

Læs mere om EUX