Min læreplads er mit andet hjem

Jeg har også haft mange gode oplevelser på min læreplads, men det fedeste er nok, at jeg vinterbader med kollegaerne i havnen.
16/2 2018 - sobn

Jeg hedder Sara og jeg er i gang med frisør-uddannelsen. Jeg har søgt læreplads på hele Fyn i en periode på over to år, hvor jeg i den periode har brugt forskellige fremgangsmåder. Tallet på steder jeg har søgt er i hvert fald mere end 50.

I starten havde jeg nemlig en "standard" ansøgning, hvor jeg kun rettede adresse og salonens navn. Men jeg valgte at skifte taktik og skrev færre ansøgninger, hvor hver ansøgning var skrevet til den enkelte salon med en research bag. Jeg har været i praktik i omkring 12 forskellige saloner, efter jeg lavede de personlige ansøgninger. Til sidst lykkedes det mig endelig at få lærepladsen i hus ved det ene sted, hvor jeg var i praktik.

Salonen er som mit andet hjem
Hvis jeg skulle beskrive min læreplads med tre ord, skulle det være velkommen, hygge og sammenhold. Stedet her føles som et andet og ikke et arbejde. Jeg har aldrig været et sted, som var så hyggeligt og velkommen, som her, og så har vi også et fedt sammenhold blandt os kollegaer.

Hvordan får man det bedste ud af at være i lære?
Gør noget ud af dit arbejde, tag selv initiativ og hav overskud. Man skal ikke gøre det mere kompliceret for sig selv end nødvendigt, bare man yder sit bedste på arbejde og bruger tid ude i salonen frem for baglokalet. Øv på dukkehoveder, hvis man keder sig, fortæl gerne dine idéer, om det så handler om indretning eller træning. Og had ikke det, som er svært, hav det sjovt, det smitter af på ens arbejde og motivation. 


Hvad er dine gode råd til andre, der søger læreplads?

  • Vær ikke bange for at søge steder uden elever og spørg gerne om praktik, når du afleverer din ansøgning, det var sådan jeg fik praktik i langt de fleste saloner, jeg ansøgte. Får du et nej/måske/skal tænke over det/har ikke tid, følg op og ring 1-2 uger senere til salonen og prøv igen. Det har jeg også vundet praktik på.

  • I starten er det naturligt at føle, at man ikke vil være irriterende og forstyrre salonerne. Det grænseoverskridende at aflevere sin første ansøgning, og du kommer højst sandsynligt til at lave fejl i processen. Det er helt ok! Du skaber din egen erfaring, og finder ud af, at du sagtens kan presse mere på end først antaget. Brænder du nok for faget og holder ved, skal det nok lykkes. Det tog mig over to år, men det lykkedes.

Hvordan har lærepladsen udviklet dig?
Jeg har i salonen fået et par ekstra titler udover "frisørelev”, for jeg har fået erfaring inden for: it, overvågning, lager, rengøring, indretning, reklame + det løse-ansvarlig. En flydende hverdag kræver mere end bare at ordne hår, og jeg har da lært at skille en stol ad, for at samle den igen efter rengøring. 

Det giver selvfølgelig en del ansvar, og du får en anden forståelse for "virkeligheden" og det at sætte sig selv til side for andre mennesker. Du fungerer som et team, og du skal give en kunde den bedste oplevelse. Der bare ikke plads til "mig-attituden", hvilket jeg tror er rigtig sundt. 

Hvad har lærepladsen lært dig?
Salonen giver mig den nødvendige erfaring, og tvinger en til at tage egne beslutninger. Skolen virker som basen, hvor du får noget viden, som der bygges videre på i salonen og bruges i praksis. Der er altid: "Det gør man på skolen" og "Det gør man i salonen", så det handler om at være vågen og huske forskellen.

Hvad har været den fedeste oplevelse på lærepladsen?
Jeg har også haft mange gode oplever på min læreplads, men det fedeste er nok, at jeg vinterbader med kollegaerne i havnen. Det lyder nok lidt underligt, men det super fedt og ekstremt dejligt for kroppen og samværet. Vi har ikke alle kollegaerne med endnu, men os, der er afsted, elsker det!