Fremtidens robotuddannelse: Automatiktekniker
Hos de fynske automations- og robotvirksomheder er væksten høj lige nu. Derfor efterlyser de dygtige unge med teknisk snilde samt interesse for robotter og automatik, som vil være med til at fortsætte væksten. For at imødekomme den voksende efterspørgsel starter Syddansk Erhvervsskole uddannelsen til automatiktekniker i Odense til august. Og samtidig opretter vi et videncenter for automation og robotteknologi.
Det er ikke til diskussion, at robotterne er kommet for at blive – men robotterne skal udvikles og programmeres.
Det kræver teknisk, teoretisk og faglig indsigt, som forenes på bedste vis i uddannelsen som automatiktekniker. En del af uddannelsen og jobbet som automatiktekniker handler om at tænde på elektronik, teknik og mekanik og samtidig at kunne bevare et køligt overblik.
Når en maskine kokser eller en ny skal udvikles, er det nemlig automatikteknikeren, der udbedrer fejl, udtænker og udvikler nye produktionsanlæg til alt fra sygehuse og fabrikker til kraftværker og skibe. Kort sagt, hvor der er maskiner – er der brug for automatikteknikere.
Og i fremtiden bliver automatikteknikeren i endnu højere grad industrirobottens bedste ven.
Mangel på kvalificeret arbejdskraft
Vækstpotentialet er bl.a. stort hos de ca. 80 virksomheder i robotklyngen på Fyn, som omfatter både producenter af smede- og industrielle robotter, maskinfabrikker samt producenter af samarbejdende robotter, der overtager monotone og potentielt farlige opgaver.
En uddannelse, der åbner mange døre – både til job og videreuddannelse
Automatikteknikeren har rigtig gode muligheder for at finde et spændende job hos en af de mange virksomheder, som har specialiseret sig inden for robotteknologi og automation på Fyn.
Robotklyngen Odense Robotics omfatter også et bredt uddannelsesprogram. Og automatikteknikere har adgang til dem alle.
Direkte adgang til universitetet med EUX
Uddannelsen som automatiktekniker kan tages som EUX. Det giver både et svendebrev og en studenterhue, som giver direkte adgang til bl.a. den nye diplomingeniøruddannelse i robotteknologi på Syddansk Universitet.
Er der en automatiktekniker gemt i dig?
- Kan du forestille dig et anlæg fyldt med ledninger og hundredvis af knapper, som alle har en vigtig funktion?
- Forestiller du dig, at det er dig, der har opbygget det – og dig, der skal kende det så godt, at du kan finde eventuelle fejl eller mangler?
- Kribler det allerede i fingrene og tænker du: Klart – det er lige mig!
Læs mere om automatiktekniker her på sde.dk.