Kamilla og Snorre til WorldSkills i Kazan

Danmarks lærlingelandshold 2019: Bygningsmaler Kamilla Højrup og møbelsnedker Snorre Steenstrup Dyhr skal repræsenterer forskellige byggefag til WorldSkills den 22.-27.8 i den russiske by Kazan, men de har passionen for deres fag til fælles. De er begge Danmarksmestre og har begge konverteret deres hobby til deres uddannelsesvej.
29/5 2019 - kabr

 

 

 

Intensiv træning forud for WorldSkills
Det er vidt forskellige discipliner 21-årige Kamilla skal træne som fx lakering af træværk, opsætning af tapet, sprøjtemaling og frihåndsmaling som dekoration. Kamilla skal træne de 5 typer opgaver mindst 4-5 gange​ i månederne før turen går til Rusland. Hun er efter aftale med sin mester ”udlånt” til Syddansk Erhvervsskole i Vejle for at træne intensivt på skolen. Der er også et udlandsophold inkluderet i Kamillas træningsprogram. Kamilla skal i juli måned til Tyskland, hvor hun forud for konkurrencen skal dyste sammen med andre landes kandidater til WorldSkills. 

Ifølge faglærer ved Syddansk Erhvervsskole Blanca Orbelina er det afgørende, at Kamilla er lynhurtig til at finde muligheder, når hun får stillet en opgave. "Kamilla er hurtig til at udføre arbejdet samtidig med, at hun er præcis. Oveni tager hun den med ro", konkluderer Blanca, når hun skal vurdere Kamillas chancer til WorldSkills.

Lærepladsen bakker op
Kamilla er i lære i Odder hos Malerfirmaet Bent Skovgaard ApS. Hun fik sin læreplads ved at være opsøgende i telefonen og kom efterfølgende til en halvtimes samtale. Formålet var at finde ud af, hvorvidt hun passede ind i firmaet. Det har sidenhen vist sig, at Kamilla var den helt rette lærling:”Vi er ikke bare kollegaer, men næsten som en familie.”

Kamilla giver en stor ros og tak til sin læreplads, da de ifølge hende har været ”medvirkende til at jeg er endt som deltager i Skills.” Jeppe Skovsgaard har fra konkurrencens start været parat til at støtte Kamilla 100 procent. ”Du gjorde hende til vinder”, sagde en stolt malermester til faglærer Blanca Orbelina umiddelbart efter Kamilla vandt titlen som Danmarks dygtigste bygningsmaler.

Interessen har altid været der
Kamilla har valgt at gøre sin hobby til sin levevej; ”Jeg har altid godt kunne lide at male, stort som småt, så det virkede som det rigtige at gøre.” og hun elsker arbejdet som maler:
Det bedste ved at være i lære er de mange forskellige opgaver, man bliver stillet overfor, lige fra nybyggeri, hvor man skal tænke over opbygningen af væggen til simple ”genopfriskningsopgaver”.

Jeg vil leve af det, som jeg godt kan lide at lave, nemlig at male
Kamillas drømme for fremtiden er at komme til at leve af at male. Det at male, er dog ikke ’bare’ at male for Kamilla, hun fortæller, at man ved at male ”i nogle tilfælde kan gøre en stor forskel for de folk, man er ude hos. Det kan gøre deres hverdag mere lys, gøre noget nemmere, virke som et minde, det kan gøre folk glade og den del gør mig glad.Snorre siger om sin deltagelse i WorldSkills: "Jamen jeg glæder mig rigtig meget til at vise, hvad jeg kan, og se hvad alle de andre kan, og så se og opleve Rusland og deres kultur".  Snorre er i lære hos OT Lauridsen ved Vejle. 

Tre opgaver til VM: To entrémøbler og en lille kommode

Møbelsnedkerlærling Snorre Steenstrup Dyhr er med sine 18 år landsholdets yngste og  mangler måske lidt rutine sammenlignet med konkurrenterne til WorldSkills, der kan være udlært eller gå på deres hovedforløb. Han er dog hurtig til at opbygge rutiner og er lærenem, siger hans træner faglærer Rune Sejer Haagensen.
Den nationale Skills konkurrence og WorldSkills ligner hinanden på flere områder fx at der er afsat 22 timer til opgaven. Til WorldSkills får Snorre tre opgaver, der er kendte på forhånd, som han kan øve sig på. Der er tale om to entrémøbler og en lille kommode. Dommerne vil til selve konkurrencen ændre 30 procent i opgaven. Det vil Snorres træner forberede ham på. I træningen frem til august vil Snorre skulle øve sig i ændringer til de opgaver han får stillet. 
Snorre håber på at få en placering i top 10 i Kazan, det er det mest realistiske mål for konkurrencen, mener Rune Sejer Haagensen. 

Deltog i finsk mesterskab
"Jeg kommer jo til at træne næsten hver dag op til VM. Jeg træner ved at opsætte de helt samme rammer og regler som der er til VM, så jeg træner på den samme måde, som når jeg står i Rusland", fortæller Snorre. 
Som en del af træningen har Snorre bl.a. været i Finland som gæstedeltager i det finske Skills-mesterskab. 
Her mødte Snorre deltagere fra Rusland, Frankrig, Italien, Belgien og Østrig. Selve finaleopgaven beskriver Snorre som: "Et lille og smalt entrébord med en skuffe, der kører på skinner, og nogle ben, der er kilet fast, så de kan tages af og på uden værktøj". Meningen med at træne i et finsk mesterskab var at få konkurrencen helt ind under huden.
Snorre træner på skolen også i weekenderne, hvor to trænere og en dommer hjælper ham med at træne:
"Som en del af min træning kommer jeg også til at lave dagbog, hvor jeg tager notater om, hvad jeg har lavet den dag," fortæller Snorre. 

Eget værksted på 2. sal
Snorre har altid kunne lide at være kreativ og bruge sine hænder. Derfor valgte han uddannelsen til møbelsnedker. Snorre har siden barnsben haft en særlig interesse for træarbejdet, og fortæller sågar: ”Jeg havde faktisk et værksted, i mit værelse, helt fra 7. klasse i vores lejlighed på anden sal. Der har jeg lavet alt fra knive til stole.

FAKTA om WorldSkills og Danmarks lærlinge landshold:
WorldSkills 2019 afholdes den 22.-27.8 i den russiske by Kazan. 1600 unge håndværkere dyster i Kazan foruden de 14 danske talentfulde unge på det danske lærlingelandshold. 56 håndværksfag er repræsenteret og 60 nationer deltager. WorldSkills afholdes hvert andet år og fælles for deltagerne er, at de højst er fyldt 22 år. Syddansk Erhvervsskole deltager med to kandidater heriblandt Kamilla Højrup som bygningsmaler og møbelsnedker Snorre Steenstrup Dyhr.